Στην 36η θέση στην κατάταξη ανάπτυξης της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (Information and Communications Technology) βρίσκεται το 2016 η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union).
Το 2015 η χώρα μας βρισκόταν στην 40η θέση, ενώ το τρέχον έτος βρίσκεται πάνω από την Ιταλία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία.
Στην 1η θέση της κατάταξης βρίσκεται η Κορέα, ενώ ακολουθούν η Ισλανδία, η Δανία, η Ελβετία και η Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η ITU – η εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών- μέχρι το τέλος του 2016, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, καθώς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αυξάνονται και οι τιμές μειώνονται.
Στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, περίπου το 80% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.
Στις αναπτυσσόμενες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40% και 15% αντίστοιχα.
Σε αρκετές από τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες της Αφρικής, μόνο 1 στα 10 άτομα έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, ενώ τα άτομα που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι περιορισμένης μόρφωσης και κάτοικοι που ζουν σε φτωχές ή αγροτικές περιοχές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 47% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, ποσοστό που υπολείπεται σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ ότι το 2020 θα βρίσκεται στο 60%.
Το ITU αναμένει ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, συνολικά περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.
«Το 2016, οι άνθρωποι δεν συνδέονται στο διαδίκτυο, είναι ήδη συνδεδεμένοι σε αυτό. Η παγκόσμια εξάπλωση των 3G και 4G δικτύων φέρνει το Ίντερνετ σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους», αναφέρεται στην έκθεση.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και Ίντερνετ συνεχώς επεκτείνονται καθώς πιο προσιτά smartphones ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να περιηγούνται με άνεση στο Διαδίκτυο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
«Τα επίπεδα διείσδυσης του Ίντερνετ στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες βρίσκονται σήμερα στο σημείο όπου ήταν οι αναπτυγμένες χώρες το 1998. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες βρίσκονται σχεδόν 20 χρόνια πίσω σε σχέση με τις αναπτυγμένες», σημειώνεται στην έκθεση.