Κόσμος

Και αν η Τουρκία πήγαινε στο Σύμφωνο της Σαγκάη;

"Πυροτέχνημα" ή μη, οι αναφορές του Ερντογάν για πιθανή αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ενισχύουν τη θέση της Άγκυρας στην ΝΑ Μεσόγειο.

Κάτι λιγότερο από δύο μέρες έχουν περάσει από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία θα μπορούσε να γυρίσει την πλάτη της τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και προς το ΝΑΤΟ και να εντάξει την χώρα του στη συμμαχία του Συμφώνου της Σαγκάης

Ήδη από τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σημείωσε σε σχετική δήλωση πως “είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε κάθε πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στο σύμφωνο, όπως σημειώθηκε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Τσενγκ Σουάνγκ ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως “η Τουρκία είναι μέλος του διαλόγου του Συμφώνου της Σαγκάης και συνεργάζεται εδώ και καιρό με τις χώρες που συγκροτούν τη συμμαχία, κάτι που το επικροτούμε. 

Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στη σπουδαιότητα της Τουρκίας και θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε -μαζί με τα άλλα μέλη της Συμμαχίας- το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για ένα πιο ενεργό ρόλο της Τουρκίας στη «Σαγκάη 5»” ανέφερε ο Σουάνγκ.

Μεγαλώνουν τα “ανοίγματα” της Άγκυρας

Οι κινήσεις αυτές του Ερντογάν δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία για τις διπλωματικές επιλογές της Άγκυρας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η όξυνση της κόντρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή το προσφυγικό και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επαναπροσέγγιση στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, δείχνουν πως ο Ερντογάν θέλει να τεντώσει το σχοινί σε ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις του με τη Δύση.

Αυτό γίνεται πιο εμφανές αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως η νέα ρητορική του Τούρκου προέδρου και το φαινομενικό “γύρισμα της πλάτης” προς τη Δύση έρχονται εν αναμονή της στάσης που θα δείξει ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ μόλις αναλάβει και επίσημα το αξίωμα του πλανητάρχη στις 20 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ είχε αναφέρει κατά την προεκλογική του εκστρατεία στις ΗΠΑ πως “δεν πιστεύω πως με χωρίζουν πολλά με τον Ερντογάν” ενώ σχολιάζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του “Σουλτάνου” το περασμένο καλοκαίρι, είχε αναφέρει ότι “θεωρώ μεγάλη νίκη του Ερντογάν πως μπόρεσε και γύρισε το συγκεκριμένο γεγονός”.

Ισχυροποίηση της θέσης του έναντι της ΕΕ

Ένα πιθανό άνοιγμα του διαλόγου για ένταξη της Τουρκίας στη “Σαγκάη 5” θα σήμαινε και την οριστική διακοπή των συζητήσεων για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μπλοκάρισμα των ενταξιακών συζητήσεων μεταξύ Άγκυρας – Βρυξελλών. Μια υπόθεση που ήδη έχει μπόλικα “βαρίδια” καθώς καθημερινά υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές.

Στην άτυπη αυτή διελκυστίνδα μεταξύ του Τούρκου προέδρου και της Κομισιόν μέχρι στιγμής νικητής φαίνεται να είναι ο Ερντογάν, καθώς αν η Άγκυρα απασφαλίσει τη “βόμβα” του προσφυγικού αυτό θα σημάνει τεράστια προβλήματα, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Μουζάλας δήλωσε πως σε περίπτωση που η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό καταπέσει, τότε τα νησιά του Αιγαίου θα βρεθούν αντιμέτωπα με προσφυγικές ροές που θα αγγίζουν τα 4.000 άτομα ανά ημέρα…

Μένει να φανεί αν ο Ερντογάν θα δώσει συνέχεια στην προ εβδομάδας απειλή που είχε κάνει περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το μέλλον της Τουρκίας στην ΕΕ μέσα στο 2017, όπως επίσης και το αν η οι ηγέτες της Ένωσης θα λάβουν απόφαση για συγκεκριμένες κινήσεις κατά της Άγκυρας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το 2016 που είναι προγραμματισμένη για τις 15 – 16 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο