Κόσμος

Έπαινοι των ρωσικών media για τον Φρανσουά Φιγιόν

Ως εν δυνάμει σύμμαχο του Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτηρίζει ο ρωσικός Τύπος την πρωτιά του Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές της κεντροδεξιάς.

Με ιδιαίτερα θετικές αναφορές στο πρόσωπο του Φρανσουά Φιγιόν σχολιάζουν τα ρωσικά media την επικράτηση του Γάλλου πολιτικού στον πρώτο ΄γύρο των εσωκομματικών εκλογών της κεντροδεξιάς για την ανάδειξη του υποψήφιου Γάλλου προέδρου.

Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti χαρακτηρίζει έτσι τον πρώην πρωθυπουργό “φιλορώσο υποψήφιο” στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος έχει ένα πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής “πιο ισορροπημένο” απ’ αυτό του αντιπάλου του, του Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είναι από την πλευρά του ένας “ατλαντιστής υπό προϋποθέσεις”.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έκανε από την πλευρά του λόγο για έναν “νέο πολιτικό σεισμό” έπειτα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Επισήμανε πως ο Φιγιόν, “ευνοϊκός έναντι της Ρωσίας”, είχε συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν ήταν στα πράγματα “δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, τον γνωρίζει καλά και μιλούν μάλιστα μεταξύ τους στον ενικό”.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Gazeta.ru βλέπει από την πλευρά της ένα “γαλλικό ριμέικ του Ντόναλντ Τραμπ” επισημαίνοντας πως μια νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές “θα ήταν ό,τι πρέπει για τη Μόσχα”. Ο ιστότοπος υπογραμμίζει ωστόσο πως ο Νικολά Σαρκοζί θεωρούνταν “ο πιο πρακτικός υποψήφιος για το Κρεμλίνο”, καθώς είχε ανακοινώσει δημοσίως πως, αν εκλεγόταν, θα αποκαθιστούσε καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

“Για τις μελλοντικές εκλογές, η Ρωσία δεν βάζει όλα τα αυγά της στο ίδιο καλάθι και διατηρεί παράλληλα επαφές με την κύρια ανταγωνίστρια των Ρεπουμπλικανών, την Μαρίν Λεπέν”, η οποία θεωρείται επίσης πως βρίσκεται κοντά στη Μόσχα, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Το περιοδικό Expert, αφού χαιρετίζει την επίδοση «του φίλου Φρανσουά», αναφέρει από την πλευρά του πως “σχηματίζεται μια εξαιρετικά ευεργετική για τη Ρωσία τάση”: η ανάδυση μιας γενιάς ηγετών που είναι περισσότερο “ευνοϊκοί” έναντι της Μόσχας και είναι ικανοί “να δημιουργήσουν μια ρωγμή στην κοινή θέση της Δύσης” σχετικά με τη Ρωσία.