Πολιτική

Βαθύτατα συγκινημένος ο πολιτικός κόσμος για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου

Συλληπητήρια μηνύματα από όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας. Την Τρίτη στον Άγιο Δημήτριο στο Ψυχικό η κηδεία.

Όλη η εγχώρια πολιτική σκηνή, βαθύτατα συγκινημένη, εκφράζει τα συλληπητήριά της για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής, σε ηλικία 90 ετών, από επιπλοκές πνευμονίας.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” από την περασμένη Πέμπτη, “με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια”. Η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε σημαντική επιδείνωση από το Σάββατο, με το ιατρικό ανακοινωθέν να κάνει λόγο για “ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων”.

Η κηδεία του θα γίνει στον Άγιο Δημήτριο στο Ψυχικό την ερχόμενη Τρίτη.

“Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του” αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ως ένα πολιτικό με όραμα για την κοινωνία και με έγνοια για το συμφέρον της χώρας περιγράφει τον εκλιπόντα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

“Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο εκλιπών πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε: “Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, δήλωσε: “Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.

Επίσης, ο Κυρ.Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: “Ο Κ. Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός και πολύ καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε μέσω του Twitter ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περνά στην Ιστορία με το έργο του. “Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε και την πολιτική αλήθειας που άσκησε”.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος και έκανε λόγο για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τίμησε τη χώρα και ο οποίος ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα και τη συναίνεση.

«Κατά τη μακρά πολιτική του πορεία, ο Κ. Στεφανόπουλος διακρίθηκε για τη σεμνότητα και την εντιμότητά του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι «η δεκαετής θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπήρξε εξόχως τιμητική για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας, καθώς ο Κ. Στεφανόπουλος υπηρέτησε τα καθήκοντα του με απόλυτο σεβασμό και υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου και τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Mε λύπη πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου, ενός ανδρός, όπως τονίζει, «που αποτέλεσε υπόδειγμα συνεπούς και αξιοπρεπούς υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος». 

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ευπατρίδης πολιτικός και πρότυπο εντιμότητας και ακεραιότητας καθ΄ όλη την πορεία ενάσκησης των πολιτικών και πολιτειακών του καθηκόντων». 

Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους του Κ. Στεφανόπουλου και προς τον ελληνικό λαό. 

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου έστειλε και ο Κώστας Σημίτης το πρωί της Δευτέρας, με τον πρώην πρωθυπουργό να αναφέρει πως ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια”.

Ο κ. Σημίτης, οι κυβερνήσεις του οποίου συνέπεσαν με τη δεκαετή θητεία του Κ. Στεφανόπουλου, πρόσθεσε: “παρά τη διαφορετική πολιτική μας προέλευση, συνεργαστήκαμε παραγωγικά σε όλα τα θέματα και αναπτύξαμε μια δημιουργική σχέση και φιλία. Λυπούμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην κηδεία ενός σπουδαίου πολιτικού και ανθρώπου που εκτιμούσα ιδιαίτερα. Θα απουσιάζω στο εξωτερικό”.

Ποιός ήταν ο Κωστής ΣτεφανόπουλοςΟ Κωστής Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα τον Δεκαπενταύγουστο του 1926. Ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου ο οποίος χρημάτισε κατ’ επανάληψη βουλευτής Αχαϊας και υπουργός. Η μητέρα του ήταν η Βρισηίδα Φιλοπούλου, κόρη του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φιλόπουλου.

Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, αρχικά στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 στον Αχιλλέα Πατρών.

Ο ίδιος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών από το 1954 και άσκησε τη δικηγορία έως τον Ιούλιο του 1974.

Δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1964 είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Αχαϊας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος συμμετείχε στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου, υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης από το 1977 έως το 1981, αρχικά υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη.

Το Δεκέμβριο του 1981, μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές και την παραίτηση Ράλλη από τη θέση του προέδρου, διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αλλά στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος επέλεξε για πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και μετά τη δεύτερη ήττα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στην παραίτηση Αβέρωφ, ο Κωστής Στεφανόπουλος έθεσε για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ αλλά γνώρισε ξανά την ήττα αυτή τη φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καθώς συγκέντρωσε 42 ψήφους.

Ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου του 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.

Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.

Το 1994, ωστόσο, τρεις ημέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.

Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή τη φορά με 269 ψήφους καθώς τον υποστήριξαν τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).

Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο