Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που στέκονται στις ουρές για να αγοράσουν πρώτοι ένα τηλέφωνο δεν είναι πάντα ένθερμοι υποστηρικτές ή ακόμα και «πιστοί» στον κατασκευαστή. Μπορεί να είναι άνθρωποι που είτε πληρώθηκαν για να περιμένουν εκεί επί ώρες υπό αντίξοες συνθήκες ή θέλουν να μεταπουλήσουν την πολύτιμη όπως αποδεικνύεται εκάστοτε συσκευή με κέρδος.
Οι πιο γνωστές ουρές είναι φυσικά αυτές για το Apple iPhone, αυτό το τηλέφωνο όμως δεν αποτελεί το μόνο που αξίζει να μεταπωληθεί -είτε σε πραγματικά αγωνιώδεις χρήστες που θα πλήρωναν πολύ περισσότερα από την τιμή στο ταμπελάκι, ή σε αγορές όπου το προϊόν δεν διατίθεται.
Η αναστάτωση που προκάλεσε η εφαρμογή των όρων διάθεσης του Pixel της Google -που προφανώς δεν είχε κανείς διαβάσει- έδειξε ότι υπάρχουν κι άλλα πολύτιμα smartphone για να βγάλει κανείς γρήγορα λεφτά.
Το περιστατικό αφορά την αγορά χιλιάδων Google Pixel, του νεότερου smartphone που φέρει την υπογραφή της Google, το οποίο πωλείται στις ΗΠΑ από 649 δολάρια και πάνω, ανάλογα με τη χωρητικότητά του.
H ιστορία εκτυλίσσεται στο Νιου Χάμσαϊρ, μια αμερικανική πολιτεία όπου δεν επιβάλλεται φόρος επί των πωλήσεων. Όσοι έχουν εξασφαλίσει άμεσα ικανά αποθέματα από περιζήτητα προϊόντα και μάλιστα νωρίς μπορούν να τα πουλήσουν με αυξημένο κέρδος.
Για να το επιτύχουν, μεγάλοι μεταπωλητές αναζητούν εντεταλμένους που μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιότητά τους, να αγοράσουν και να τους μεταπωλήσουν τις συσκευές με ένα μικρό αντίτιμο. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν διαφορετικοί λογαριασμοί Google. Αυτό έκαναν τουλάχιστον 200 άνθρωποι που έστειλαν αμέσως έως και πέντε Google Pixel στην Dan’s Deals.
Οι όροι όμως που επιβάλλει η Google απαγορεύουν την μεταπώληση συσκευών που αγοράστηκαν είτε μέσω του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας Project Fi ή από το Google Store (στις ΗΠΑ). Ήταν δε, εύκολο να βρει ποιοι παραβίασαν τους όρους αυτούς.
Όσοι μπορούσαν να αξιοποιήσουν την προσφορά, έπρεπε να μπουν στην υπηρεσία με τα στοιχεία του λογαριασμού τους στην Google. Επιπλέον, πολλοί λέγεται ότι παρήγγειλαν τα Pixel (και έως 5 συσκευές) και έδωσαν ως διεύθυνση αποστολής την έδρα της Dan’s Deals στο Νιου Χάμσαϊρ. Το κατάστημα στη συνέχεια αύξησε την τιμή και απέδωσε μέρος της αύξησης αυτής στους πρόθυμους προμηθευτές της.
Το Associated Press μίλησε με κάποιους από αυτούς και έμαθε ότι πληρώθηκαν 5 δολάρια για κάθε Pixel που θα μεταπωλούσαν στο Dan’s Deal. Εκεί, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Pixel.
Η Google αντέδρασε γρήγορα, απενεργοποιώντας το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες της για όλους τους κατόχους λογαριασμών που θεώρησε ότι πήραν μέρος στο κύκλωμα αυτό -ακόμα κι αν ένας εμπλεκόμενος λογαριασμός είχε το ρόλο λογαριασμού backup.
Aργότερα, αφού το θέμα πήρε την επιθυμητή δημοσιότητα προς αποτροπή μελλοντικών κρουσμάτων, η Google τους επέτρεψε και πάλι την πρόσβαση στο Gmail, τις Google Photos, το Google Drive και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες της. Τους παρέπεμψε ωστόσο στο Google Takeout, για να πάρουν τα δεδομένα τους και να φύγουν.
Αν και η πρακτική, όπως αναφέρουν πολλά μέσα, εφαρμόζεται επί χρόνια είναι η πρώτη φορά που ασκείται τέτοιος έλεγχος και απενεργοποιείται ως συνέπεια η πρόσβαση σε λογαριασμούς Google. Η πράξη αυτή ισοδυναμεί με «καταδίκη σε θάνατο», διαμαρτυρήθηκαν όσοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για λίγα δολάρια.
Κάποιοι αμφισβητούν το δικαίωμα της Google να ελέγχει και να τιμωρεί κατ’αυτόν τον τρόπο, αφού θεωρούν ότι ο τελικός καταναλωτής θα έπρεπε να διατηρεί το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει τη συσκευή για την οποία πλήρωσε, εντούτοις άλλοι απαντούν πως η μαύρη αγορά δεν είναι θεμιτός τρόπος να εξασκήσει κανείς το δικαίωμα αυτό.