Οικονομία

Κυβέρνηση: Κόπηκαν τα χαμόγελα, έπεσε “παγωμάρα”

Στην κυβέρνηση θέλουν συμφωνία ακόμα και στο "πόδι" για να πάρουν το χρέος. Φοβάται ο Τσακαλώτος μήπως εκτροχιαστούν τα χρονοδιαγράμματα, "σιγή ιχθύος" από Μέρκελ για το χρέος. Δυσφορία στο Μαξίμου.

Το παιδικό όνειρο του Μπαράκ Ομπάμα για να επισκεφθεί την Ακρόπολη έγινε πραγματικότητα, ωστόσο το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα για κούρεμα του ελληνικού χρέους μάλλον αποδεικνύεται… θερινής νυχτός καθώς παρά τις δημόσιες αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ, η κυβέρνηση δε βλέπει “απτές” αλλαγές στη στάση των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να στείλει μήνυμα προς του δανειστές (και κυρίως προς το Βερολίνο) για να κλείσει το θέμα του χρέους μέχρι και το τέλος του 2017, ενώ θέλοντας να υποδηλώσει τη βιασύνη της κυβέρνησης υπερθεμάτισε πως οι δράσεις αυτές πρέπει να έχουν κλείσει μέσα στο Δεκέμβριο, όπως επανέλαβε πολλές φορές στη συνέντευξη του στη Wall Street Journal

Πάντως, οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για αναφορά του Ομπάμα στο ελληνικό χρέος προς την Άγκελα Μέρκελ δεν επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη, καθώς στις κοινές δηλώσεις των ηγετών της Γερμανίας και των ΗΠΑ δεν έγινε η παραμικρή αναφορά για το ελληνικό χρέος.

Διόλου απίθανο έως δεδομένο, να τέθηκε ως όρος στους συμμετέχοντες δημοσιογράφους στη συνέντευξη να μην υποβάλλουν σχετική ερώτηση με το θέμα. Και σε αυτό το σημείο γίνεται ξεκάθαρη για μια ακόμα φορά η γνώμη της Γερμανίας για το ζήτημα, που.. κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι. Δεν πρόκειται να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017: Κοινώς, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2018. 

Άλλωστε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ήδη δώσει απάντηση στις δηλώσεις Ομπάμα, λέγοντας πως παρέχει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα αυτός που μιλά για ελάφρυνση του χρέους της.

Μένει να δούμε πως θα διαχειριστεί την γερμανική άρνηση- μέσω της σιωπής της Μέρκελ- στο θέμα χρέος η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, που εξελίσσεται σε μάλλον δύσκολη υπόθεση.