Οικονομία

“Παράθυρο” αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ από το ΣτΕ

“Παράθυρο” αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ από το ΣτΕ
Δε θα επιβληθεί ο φόρος σε τέσσερις περιοχές (Φιλοθέη και Ψυχικό μεταξύ αυτών), ενώ "ανοίγει" η πιθανότητα δημιουργίας δεδικασμένου για εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών.

Μια σημαντική απόφαση για εκατοντάδες χιλιάδων Ελλήνων έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς έκρινε ως μη νόμιμη την εφαρμογή του νόμου για την καταβολή του νόμου σε τέσσερις περιοχές (Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου Μαίρη Σαρπ, ο ΕΝΦΙΑ κρίθηκε μη νόμιμος, και άρα ακυρώνεται ως έχει, στις περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης, του Νέου Βουτζά και των Δελφών.

Η απόφαση του ΣτΕ που αλλάζει τα δεδομένα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στις τέσσερις αυτές περιοχές, εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς θέτει το πλαίσιο νομιμότητας της επιβολής του φόρου, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες αποφάσεις που θα ακυρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και σε άλλες περιοχές, μια και προς το παρόν εκδικάστηκαν προσφυγές μόνο για τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ εκκρεμούν χιλιάδες, καθώς πολίτες από κάθε άκρη της χώρας έχουν προσφύγει δικαστικώς, ζητώντας να αλλάξει ο προσδιορισμός του φόρου, επικαλούμενοι είτε λάθη υπολογισμού είτε αντικειμενικές αξίες που δεν ισχύουν.

Από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου προκύπτει ότι η ακύρωση του ΕΝΦΙΑ στις συγκεκριμένες περιοχές κρίθηκε αναγκαία, διότι ο προσδιορισμός του έγινε “οριζόντια όπως αναφέρεται, συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας”, χωρίς να προσμετρηθούν ειδικά στοιχεία και προϋποθέσεις (υπάρχουν μεθοδολογίες προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών που προβλέπονται από τον νόμο και κρίθηκε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη).

Βεβαίως, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και όσοι προσέφυγαν δεν μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους για το 2016, καθώς στην απόφαση επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα μήνα περίπου και μέχρι τη λήξη του χρόνου να υπάρξουν τροποποιήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως το δικαστήριο έθεσε σύντομη προθεσμία έως το τέλος του χρόνου, την 31η Δεκεμβρίου του 2016, προκειμένου η διοίκηση να προσαρμόσει τον ΕΝΦΙΑ γι’ αυτές τις τέσσερις περιοχές στα νέα δεδομένα και σύμφωνα με την απόφαση.

Πάντως, το ρήγμα που δημιουργεί για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ η απόφαση του Β΄ Τμήματος είναι σημαντικό ενόψει των εκκρεμών δικών που αναμένονται άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την πληθώρα των προσφυγών που έχουν ήδη κατατεθεί.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ίδιο το Δικαστήριο πριν από λίγες εβδομάδες με σειρά αποφάσεών του, προδικαστικού χαρακτήρα, έδωσε «οδηγίες» στους πολίτες που προσφεύγουν προκειμένου να μπορούν να θεμελιώσουν έννομο συμφέρον προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδεικνύουν τη διαχρονική σχέση τους με το ακίνητο που υπόκειται σε καταβολή ΕΝΦΙΑ την οποία και πρέπει να έχουν πάντα επικαιροποιημένη. Δηλαδή να μπορούν να προσκομίζουν Ε9, κτηματολόγιο και λοιπά. Και αυτό, για να αποφευχθούν τυπικές απορρίψεις των προσφυγών και για να επιταχυνθεί η εκδίκασή τους.