Οικονομία

Όπισθεν από Ευρώπη για τα πλεονάσματα(;)

Ο Ντάισελμπλουμ άνοιξε "παράθυρο" σε πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% από το 2018 και μετέπειτα μείωση.

Όπισθεν… ως προς τις θέσεις τους σχετικά με τους όρους, που έχει θέσει το ΔΝΤ για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, φέρονται να προτίθενται να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι “ανοιχτοί” σε πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Eurogroup αποκάλυψε ότι οι εκκλήσεις του ΔΝΤ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ενδέχεται και να γίνουν δεκτές.

Πρακτικά δηλαδή ο ίδιος άνοιξε “παράθυρο” σε πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% από το 2018 και μετέπειτα μείωση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι αν και το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο για την πορεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσε να καταστεί πιο «βιώσιμος».

Οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν ότι ΕΕ και ΔΝΤ προσπαθούν να γεφυρώσουν το μεγάλο “χάσμα”, το οποίο τους χωρίζει ως προς το ελληνικό ζήτημα και το θέμα του χρέους.

Εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αλλάξει, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, πριν από τη λήξη του προγράμματος, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό του, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα χώρας, ενώ το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να μεταθέσει άλλη μία φορά στο μέλλον την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται, ως “σύμμαχος” στις θέσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για “κούρεμα” του χρέους, όπως προκύπτει από την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπό του του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

«Πιστεύουμε ότι το ισχύον πακέτο μέτρων πολιτικής είναι, σε γενικές γραμμές, συνεπές με έναν στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1,5% και ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα εάν η ελάφρυνση του χρέους προσαρμοστεί στη βάση αυτού του στόχου, δη λαδή στη βάση του στόχου για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. 

Έτσι, μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται σε μακροπρόθεσμο στόχο για πλεόνασμα 1,5% και, συνεπώς, δεν ζητούμε περισσότερη λιτότητα, περισσότερα μέτρα, εφόσον το πρόγραμμα βασίζεται σε αυτόν τον στόχο του 1,5%», τόνισε ο ίδιος.