Πλένετε επιμελώς τα πιάτα και τα ποτήρια σας και μετά τα σκουπίζετε με την πετσέτα της κουζίνας σας; Εάν νομίζετε πως είναι όλα καθαρά και υγιεινά, μάλλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε!
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εντόπισαν παθογόνα μικρόβια και βακτήρια στο 90% των πετσετών που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. Ειδικότερα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνολικό δείγμα 82 πετσετών που συλλέχθηκαν από σπίτια πέντε μεγάλων πόλεων στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Στο 89% αυτών εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια, ενώ το μικρόβιο E.coli εντοπίστηκε στ 25,6% αυτών.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές η παρουσία μεγάλου πληθυσμού βακτηρίων του εντέρου στις πετσέτες και τα ποτηρόπανα τα καθιστά παράγοντες κινδύνου για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα, αλλά και στον άνθρωπο.
Η καλύτερη λύση είναι να πλένουμε πιο συχνά τις πετσέτες της κουζίνας – κατά προτίμηση μετά από κάθε χρήση – χρησιμοποιώντας χλωριούχο διάλυμα και απλώνοντάς τις στον ήλιο να στεγνώσουν. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε συχνότερα χαρτί κουζίνας που είναι μιας χρήσεως.