Ελλάδα

Ως επτασφράγιστο μυστικό φυλάσσουν το πρόγραμμα Ομπάμα στην Αθήνα!

Μόνο διαρροές, όχι επίσημες ανακοινώσεις μέχρι στιγμής για το πότε ακριβώς θα φτάσει, που θα μείνει και που θα μιλήσει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος. Φρούριο η Αθήνα, "αστακός" ο Αστέρας. Στους δρόμους 4.500 αστυνομικοί. 300 πράκτορες "προσγειώνονται" στην Αθήνα.

Ως επτασφράγιστο μυστικό φυλάσσεται από το Μαξίμου το αναλυτικό πρόγραμμα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα πατήσει αύριο, Τρίτη πόδι σε ελληνικό έδαφος, σε μία πόλη, η οποία θα θυμίζει “φρούριο”, κατόπιν κυβερνητικών εντολών και εν μέσω έντονων ανησυχιών από τις αστυνομικές Αρχές, με το “βλέμμα” στην τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα έξω από τη γαλλική πρεσβεία την περασμένη εβδομάδα. 

Το πότε ακριβώς θα αφιχθεί ο Ομπάμα, που ακριβώς θα μιλήσει και από ποια σημεία θα περάσει παραμένουν προς το παρόν άγνωστα. Υπάρχουν μόνο διαρροές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την κυβέρνηση. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, στη συνέχεια με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρηθεί προς τιμήν του δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, με προαιρετική τη… γραβάτα!

Όπως έχει διαρρεύσει, την Τετάρτη ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ είναι πιθανό να κάνει μια σύντομη δήλωση με φόντο τον Ιερό Βράχο από το Μουσείο. Παράλληλα, ο ίδιος θα δώσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και όχι στην Πνύκα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη των αμερικανικών Αρχών ασφαλείας εξέφρασαν τη διαφωνία τους για ομιλία του Ομπάμα σε ανοιχτό χώρο, έπειτα από την έκρηξη απέναντι απόν την ελληνική Βουλή. Υπενθυμίζεται δε ότι η πρόθεση του Ομπάμα να μιλήσει στην Πνύκα ανακοινώθηκε από Αμερικανούς πράκτορες και διπλωμάτες. 

Στην Ηρώδου Αττικού στο μεταξύ επικρατεί αναβρασμός ένα 24ωρο πριν την την επίσκεψη του Ομπάμα, η οποία, κατά το Μαξίμου, είναι βαρύνουσας σημασίας για την Ελλάδα και την οικονομία, τί και αν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα ηνία της αμερικανικής προεδρίας στις 20 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει εντολή για αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, επί ποδός θα βρίσκονται για δύο ημέρες τουλάχιστον 4.500 αστυνομικοί. Τα μέτρα θα είναι δρακόντεια. αν σκεφτεί κανείς ότι θα γίνεται «αποστείρωση» των σημείων, απ’ όπου θα διέρχεται ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος. 

Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων. 

Στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ, επιτηρώντας τη διέλευση και τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων.

“Αστακός” και ο Αστέρας, όπου φημολογείται πως θα διαμείνει ο Ομπάμα. Το σημείο φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με στολές και με πολιτικά, ενώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η «Καθημερινή», το βράδυ της Παρασκευής έφθασαν στην Αθήνα 300 πράκτορες, 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό που θα βρίσκεται σε επιφυλακή, τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου (ανάμεσά τους και το περίφημο «The Beast», γνωστό και ως «Θηρίο» ή «Κτήνος»), ένα ελικόπτερο, η χρήση του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, στρατιωτικός εξοπλισμός, ακόμη και βυτιοφόρο με καύσιμα, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν γίνεται ανεφοδιασμός των οχημάτων του προέδρου από αλλού.

Όλα αυτά μεταφέρθηκαν με αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα τα οποία προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το βράδυ της Παρασκευής, εκτός από τον ιατρικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Lockheed C130J-30 US Air Force που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ελευσίνα.

Σημειώνεται δε ότι η πρόσβαση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από σήμερα και έως την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα είναι εφικτή.

Οι προσκλήσεις για την ομιλία Ομπάμα δίνονται από την αμερικανική πρεσβεία και είναι προσωπικές, ενώ όσοι θα παραστούν θα περάσουν από έλεγχο αεροδρομίου, δηλαδή από το ειδικό μηχάνημα και δεν θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους υγρά και αιχμηρά αντικείμενα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο