Κόσμος

ΗΠΑ: Αδειάζει η κλεψύδρα για τον νικητή της κάλπης

Σε εκλογικούς ρυθμούς όλος ο πλανήτης. Λαοθάλασσα στα εκλογικά τμήματα. Ψήφισε η Κλίντον, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Δημοσκοπήσεις και αναλυτές τη δείχνουν νικήτρια. Φοβάται το Βερολίνο πιθανή νίκη Τραμπ. Ξημερώματα Τετάρτης τα ασφαλή αποτελέσματα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όλος ο πλανήτης έχει τα μάτια στραμμένα στις ΗΠΑ, όπου η εκλογική μάχη ανάμεσα σε Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλτν Τραμπ για την αμερικανική προεδρία, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 13: ώρα Ελλάδος, 06: το πρωί τοπική ώρα, όταν άνοιξαν οι πρώτες κάλπες στο Κονέκτικατ, στην Ιντιάνα, στο Κεντάκι, στο Μέιν, στο Νιου Χαμσάιρ, στο Νιου Τζέρσεϊ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόντ και στη Βιρτζίνια. 

Μεγάλες “ουρές” σχηματίζονται έξω από τα εκλογικά τμήματα, ενώ η αγωνία για το ποιός από τους υποψηφίους θα πάρει τη σκυτάλη, ολοένα και κορυφώνεται. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι Αμερικανοί ψηφίζουν και για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

Σημειώνεται πως τα ασφαλή αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις 05:00 ώρα Ελλάδος, αν οι προβλέψεις για μικρή διαφορά μεταξύ των υποψηφίων επιβεβαιωθούν και η διαφορά Κλίντον – Τραμπ είναι μικρή. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγωνία θα παραταθεί.

Λίγο μετά τις 15:00, ώρα Ελλάδας η κυρία Κλίντον έριξε την ψήφο της στο δημοτικό σχολείο του Γκρίφιν, στην Τσαπακούα της Νέας Υόρκης. Από την άλλη, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) σε ένα εκλογικό κέντρο στο Μανχάταν.

Ο Τραμπ έγινε δεκτός με ανάμεικτες αντιδράσεις από τους πολίτες: κάποιοι τον χειροκρότησαν, κάποιοι άλλοι τον γιουχάισαν.Ο μεγιστάνας έφθασε στο εκλογικό κέντρο με λιμουζίνα κι έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μελάνια. Είχε επιλέξει να φορέσει σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, ενώ προτού πάει να ψηφίσει αντήλλαξε χειραψίες με πολίτες κι αγόρασε ένα γλυκό από ένα παιδί σε έναν υπαίθριο πάγκο.

​ 

Τραμπ: Θέλω να δω τα πάντα να διέπονται από τιμιότητα

Για παρατυπίες μίλησε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ. “Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση απόψε. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά και ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε σχετικά, ήτοι, ας ελπίσουμε ότι θα νικήσουμε” σημείωσε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκειας μιας τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

“Θέλω να δω τα πάντα (να διέπονται) από τιμιότητα” πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για ένα διάτρητο σύστημα.

Ο Τραμπ μάλιστα, κατέθεσε αγωγή εναντίον εκλογικών αξιωματούχων σε μια κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας, καθώς επετράπη σε ένα εκλογικό τμήμα στο Λας Βέγκας να παραμείνει ανοιχτό ως αργά την περασμένη εβδομάδα ώστε να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Η Νεβάδα είναι μία από τις πολλές Πολιτείες που εφαρμόζουν το σύστημα της πρόωρης ψήφου και το Λας Βέγκας θεωρείται “προπύργιο” της Κλίντον. Με βάση την πολιτειακή νομοθεσία, οι ψηφοφόροι που περιμένουν στην ουρά στις 20.00, την ώρα που κανονικά κλείνουν τα εκλογικά τμήματα, επιτρέπεται να ψηφίσουν.

Η αγωγή του Τραμπ κατατέθηκε την Δευτέρα και υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάστηκε επειδή επιτράπηκε και σε άλλους ανθρώπους να σταθούν στην ουρά μετά τις 20.00, σε ένα εκλογικό τμήμα που βρίσκεται σε μια γειτονιά ισπανόφωνων. Ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας ζητά να κρατηθούν ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τα ψηφοδέλτια αυτού του τμήματος, εν αναμονή μιας ενδεχόμενης προσφυγής στα δικαστήρια για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Νεβάδα.

Δημοσκοπήσεις

Η Χίλαρι συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι έναντι του αντιπάλου της, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Reuters για την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα. Σύμφωνα με τη μέτρηση της Ipsos, η Κλίντον μαζεύει το 42% των προτιμήσεων και ο Τραμπ το 39%. Ο υποψήφιος των “Ελευθεριακών” Γκάρι Τζόνσον συγκεντρώνει 6% και η υποψήφια των “Πράσινων”, Τζιλ Στέιν φτάνει στο 3%. Από την πλευρά του Ο Τραμπ δήλωσε στο ρεπουμπλικανικών “συναισθημάτων” Fox πως εάν δεν νικήσει, θα έχει σπαταλήσει “τεράστια ποσότητα χρόνου, ενέργειας και χρημάτων”.

Οι πλέον κρίσιμες πολιτείες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Νιου Χάμσαϊρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβανία, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν.  Όπως σημειώνει ανάλυση της Societe Generale για τις αμερικανικές εκλογές, η Κλίντον θα πάρει τουλάχιστον 6 από τις 11 παραπάνω πολιτείες (Μίσιγκαν, Νιου Χάμσαϊρ, Πενσιλβανία, Κολοράντο, Ουισκόνσιν και Νεβάδα) με τις άλλες 5 να θεωρούνται πολύ κοντά μεταξύ των δύο υποψηφίων. 

Η Φλόριντα θεωρείται αποφασιστικής σημασίας. Αν ο Τραμπ χάσει, ουσιαστικά οι πιθανότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Αν η Χίλαρι χάσει ίσως σωθεί με νίκη σε κάπου αλλού. Υπενθυμίζεται ότι η Φλόριντα ήταν η πολιτεία που έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους το 2000 απέναντι στον Αλ Γκορ.

Στη Βόρεια Καρολίνα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη πέσει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με τον Σκοτ Τραντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά.

Η Ρωσία για τις εκλογές

Η δημοκρατία, την οποία οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει να διδάσκουν στην υπόλοιπη ανθρωπότητα, ακόμη και προσφεύγοντας σε βίαιες μεθόδους, απλώς δεν υπάρχει”, διακηρύσσει το ρωσικό Κανάλι Ένα.

To Rossiya 1 έκανε λόγο για “αηδιαστική δυσωδία” την οποία αποπνέει η αμερικανική δημοκρατία, ενώ ο Ντμίτρι Κισέλεφ, τον οποίο πολλοί θεωρούν τη “φωνή του Κρεμλίνου” στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιεί πολλά επιχειρήματα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου κατά της Χίλαρι Κλίντον, χωρίς ωστόσο να κάνει θετικές κρίσεις για τον κ. Τραμπ.

Όλα τα ρωσικά δίκτυα μιλούν για τις «πιο βρώμικες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ», ενώ εστιάζουν και στις ατέλειες του εκλογικού συστήματος. “Όποιος και αν εκλεγεί”, τόνισε ο κ. Κισέλεφ, “θα είναι πρόεδρος – κουτσή χήνα”.

Στην πρέσα το Βερολίνο μήπως νικήσει ο Τραμπ

Είναι γνωστό πως πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί τρόμο σε όλη την Ευρώπη, ενώ δεν είναι λίγες ούτε οι κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες ούτε οι διασημότητες εκείνες, που τάσσονται ανοιχτά και δημόσια υπέρ της κυρίας Κλίντον, “ξορκίζοντας” το φαινόμενο… Τραμπ.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, το Βερολίνο διερωτάται αν σε περίπτωση που βγει ο Τραμπ, θα μπορεί να ελπίζει σε σύμπλευση για τη χώρα μας, αναφέρει σε ανάλυσή της η Handelsblatt.

“Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις” παραδέχθηκε στη Handelsblatt ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις. “Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο”.

Τί θα γίνει με το ΔΝΤ και την Ελλάδα;

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα διάφορα υπουργεία δεν προετοιμάζονται για ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ. Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται σενάρια επί χάρτου και αναλύσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματαγορές την επομένη της ανακοίνωσης των “κακών” αποτελεσμάτων. Θα σημειωθούν αναταραχές; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν όσοι έχουν γνώση των αναλύσεων. Και όμως. Ο κατάλογος των κίνδυνων είναι μακρύς. Ένα βασικό σημείο είναι η συνεργασία – με μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ – και βασικούς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τώρα και παρά τις διαφωνίες οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παρά τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών. Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Υπάρχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας; Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διακατέχεται από αμφιβολίες.

Τις ίδιες αμφιβολίες έχει και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της πολιτικής ασφάλειας. Οι απειλές του Τραμπ, ότι σε περίπτωση νίκης του θα βγάλει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ δεν έχουν ξεχαστεί αλλά διασκεδάστηκαν με τη σκέψη ότι πρόκειται για λόγια της προεκλογικής εκστρατείας. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σαφές: ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είτε ονομάζεται Τραμπ ή Κλίντον, θα αναγκάσει του Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για τα του οίκου τους, βλέπε Ουκρανία. Πρόκειται για μια πρόβλεψη που για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποτελεί βεβαιότητα. Η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον διατεθειμένη να επιλύει κάθε διένεξη στη γηραιά ήπειρο θεωρεί ο Σόιμπλε και αυτός είναι ο λόγος που τον ωθεί να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τα κονδύλια των αμυντικών δαπανών.

Άκρως απρόβλεπτος

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας που βρίσκεται στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έχει γίνει ήδη μια εσωτερική πεντασέλιδη ανάλυση για το οικονομικό πρόγραμμα των δύο υποψηφίων. Τα στελέχη του υπουργείου διαπίστωσαν ένα κοινό σημείο: οι προτάσεις τους σε σχέση με τον εμπορικό προσανατολισμό της χώρας είναι μάλλον περιοριστικές, βλέπε ΤΤΙΡ. Αλλά πέραν αυτού δεν χρειάζεται να καταβάλει κανείς μεγάλο κόπο για να αντιληφθεί ποιον ή μάλλον ποιαν θέλουν για πρόεδρο στο Λευκό Οίκο και προειδοποιούν ότι οι συντηρητικές ιδέες του Τραμπ για τη μετανάστευση και την εμπορική πολιτική θα απομόνωναν τις ΗΠΑ ως παγκόσμιο οικονομικό παίκτη.

Ωστόσο πέραν όλων αυτών εκείνο που τρομάζει πραγματικά τη γερμανική κυβέρνηση είναι το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Τραμπ. “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αυθορμητισμός του”, υποστηρίζει ο Γιούργκεν Χαρντ. Θεωρεί ότι είναι ένας πολιτικός που μπορεί να αποφασίζει αυθόρμητα χωρίς να ακούει τους συμβούλους του. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τη Μέρκελ που παίρνει χρόνο για να ζυγίσει τις αποφάσεις της. Και να ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρει δημόσιες τοποθετήσεις της καγκελαρίου υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας. Αλλά ενδόμυχα είναι σαφές ποιον υποψήφιο προτιμά. Στην καγκελαρία και σε όλα τα υπουργεία εύχονται καλή τύχη στην Χίλαρι Κλίντον.





Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο