Η Αυστραλία αρνείται να συνεργαστεί και να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες της λογιστικής που χρησιμοποιεί για τη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε η επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της έκθεσης του UNEP για τις εκπομπές, η Τζάκλιν ΜακΓκλέιντ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να βγάλει κάποιο συμπέρασμα για το αν η Αυστραλία βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις των κλιματικών συμφωνιών.
Όπως και το περασμένο έτος, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ισχυρίζεται ότι έχει ακυρώσει άδειες για σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, αλλά δεν δημοσιεύει τα στοιχεία. Αυτό υποδηλώνει ότι έως και 15 έργα άνθρακα παραμένουν επίσημα μέρος των μελλοντικών ενεργειακών σχεδίων της Αυστραλίας.«Πρόκειται μια διαδικασία που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού επιβεβαιωθεί ότι αυτοί οι 15 νέοι σταθμοί δεν θα κατασκευαστούν. Μέχρι να επιβεβαιωθεί επίσημα ότι σταμάτησε η κατασκευή τους, θα τους συμπεριλαμβάνουμε στους υπολογισμούς», δήλωσε η ΜακΓκλέιντ.Από την ομάδα G20, οι μόνες άλλες χώρες που παρέχουν ανεπαρκή πληροφόρηση είναι η Ινδονησία και η Νότια Αφρική.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επίσης ότι θα ανταποκριθεί στην δέσμευση που συμφωνήθηκε στο Κανκούν το 2010, για μείωση των εκπομπών κατά 5% το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2000. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ήδη επισημάνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω «δημιουργικής λογιστικής».«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί η πρόοδος, λόγω έλλειψης ενημέρωσης από την κυβέρνηση», δήλωσε η ΜακΓκλέιντ.
Ακόμα και αν η Αυστραλία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, μέχρι το 2030 θα παραμένει η τρίτη πιο ρυπογόνος χώρα ανά κάτοικο στην ομάδα G20.Εξάλλου, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες έλλειψης διαφάνειας, καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι παρακρατεί σκοπίμως έγγραφα σχετικά με τα αμφιλεγόμενα κέντρα υποδοχής μεταναστών στη χώρα.