Συνεχίζονται οι προστριβές μεταξύ του κλάδου των δικαστικών, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να καταγγέλλει το αίτημα για σύσταση νέας δικαστική ένωσης με την ονομασία “”Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων”. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από το αίτημα για το νέο δικαστικό σώμα, που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο την 1η Νοεμβρίου, φέρεται να βρίσκεται η η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία έχει κάνει έντονα γνωστές τις διαφωνίες της με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η Ένωση, το νέο εγχείρημα έγινε όταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων “βγήκε από μια μακρόχρονη περίοδο απομόνωσης, χαράζοντας μια νέα ανεξάρτητη πορεία, διατυπώνοντας τις θέσεις της με τόλμη και παρρησία και με μοναδικό γνώμονα την πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της και της Δικαιοσύνης. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που το νέο Ενωτικό Προεδρείο άρχισε να εισπράττει την επιδοκιμασία των συναδέλφων για τη δράση του”.
“Αυτό δεν άρεσε”, όπως υποστηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων “σε κάποιους, που περίμεναν να αποτύχει”. “Μη μπορώντας να αποδεχτούν το αποτέλεσμα και τη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση των συναδέλφων τους άρχισαν έναν ανηλεή αγώνα αποδόμησης του νέου ενωτικού Προεδρείου. Και επειδή δεν κατάφεραν να έχουν μια Ένωση στα μέτρα τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα” σημειώνει.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση “η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση με παραπάνω από 3.000 μέλη, στάθηκε αρωγός στις ανάγκες των συναδέλφων και προώθησε μέσα σε λίγους μήνες πολλά από τα εκκρεμή αιτήματα του Κλάδου. Οι καταστατικοί σκοποί της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ένωσης”.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διευκρινίζει ότι οι ανώτεροι και ανώτατοι Δικαστές υπερεκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της Ένωσης, καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ’ αυτούς. Μάλιστα, όπως τονίζει, βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του Προεδρείου (θέση Α’ Αντιπροέδρου, Β’ Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα) και θέτει σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων:
Ποιος είναι ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ένωσης, και
Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων;
Η Ένωση διευκρινίζει ότι εξέφρασε την αντίδρασή της όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που “θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος”.
Τέλος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί από τους δικαστές και τους εισαγγελείς να σταθούν επικριτικά “απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις και να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται” και προσθέτει ότι “όσοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στη νέα αυτή Ένωση ας αναλογιστούν άλλη μια φορά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη τους στην ενότητα του Δικαστικού Σώματος”.