Υγεία

Πιθανότητες επιτυχημένης εξωσωματικής και… μαλλιά

Τα ποσοστά κορτιζόλης στις γυναικείες τρίχες μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

​Τα… μαλλιά μιας γυναίκας η οποία υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης! Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Psychoneuroendocrinology».Μείωση της πιθανότητας σύλληψης κατά 1/3

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα της αποκαλούμενης «ορμόνης του στρες» κορτιζόλης στα μαλλιά εθελοντριών συνδέονταν με μειωμένες κατά ένα τρίτο πιθανότητες σύλληψης μετά από υποβολή σε θεραπείες αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.

Η τεχνική μέτρησης των επιπέδων της κορτιζόλης στα μαλλιά επιτρέπει στους ειδικούς να καταγράφουν τη σωρευτική ορμονική λειτουργία κατά τους προηγούμενους 3-6 μήνες. Ετσι αποτελεί ένα πολύ πιο αξιόπιστο μέτρο της ορμονικής λειτουργίας σε σύγκριση με άλλες υπάρχουσες τεχνικές που βασίζονται στη χρήση σάλιου, αίματος και ούρων οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να μετρούν τα επίπεδα της ορμόνης μόνο βραχυπρόθεσμα.

Τα νέα αυτά ευρήματα παρέχουν τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι τα μακροπρόθεσμα επίπεδα της κορτιζόλης, τα οποία επηρεάζονται από πληθώρα παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής συμπεριλαμβανομένων της διατροφής, της άσκησης, της κατανάλωσης καφεΐνης αλλά κυρίως του στρες, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της έκβασης της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση της κορτιζόλης πριν από την υποβολή σε θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης σε χιλιάδες ζευγάρια που υποβάλλονται σε IVF κάθε χρόνο.

Η ανάλυση

Στο πλαίσιο της μελέτης συμμετείχαν μεταξύ Δεκεμβρίου του 2012 και Απριλίου του 2014 135 γυναίκες από την κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης NURTURE στο Νότιγχαμ, το 60% εκ των οποίων κατάφεραν να μείνουν έγκυοι μετά από υποβολή σε IVF. Οι ερευνητές έλαβαν επί δύο ημέρες δείγματα σάλιου για μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης – αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, 30 λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα καθώς και στις 10 μ.μ. Από το σύνολο των εθελοντριών, 88 έδωσαν και δείγμα τριχών για μέτρηση της κορτιζόλης.

Η μέτρηση των επιπέδων κορτιζόλης στα μαλλιά των γυναικών που αναμένεται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση φαίνεται ότι αποτελεί έναν πολύ καλό προγνωστικό δείκτη για τις πιθανότητες επιτυχίας της διαδικασίας

Μετά την ανάλυση και των δύο τύπων δεδομένων μέτρησης της κορτιζόλης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι βραχυπρόθεσμες μετρήσεις της ορμόνης που έγιναν με βάση το σάλιο δεν σχετίζονταν με την επίτευξη εγκυμοσύνης. Αντιθέτως τα επίπεδα κορτιζόλης στις τρίχες φάνηκε να συνδέονται με το αποτέλεσμα της IVF. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 27% της διαφοράς στην επίτευξη ή μη εγκυμοσύνης συνδεόταν άμεσα με τα επίπεδα κορτιζόλης στις τρίχες των μαλλιών. Μάλιστα η ισχυρή αυτή στατιστική σύνδεση φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την επιτυχία της IVF όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο αριθμός ωαρίων που συνελέγησαν από τη γυναίκα καθώς και ο αριθμός ωαρίων που γονιμοποιήθηκαν και εμφυτεύθηκαν στη μήτρα.

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Καβίτα Βεντάρα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, ανέφερε ότι «εδώ και αρκετό καιρό οι ερευνητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον ρόλο που μπορεί να παίζει η κορτιζόλη στην επίτευξη ή μη εγκυμοσύνης, εξαιτίας κυρίως του ότι η συγκεκριμένη ορμόνη αυξάνεται σε σχέση με το στρες. Υπάρχει έντονη συζήτηση σε εξέλιξη στην επιστημονική κοινότητα για το αν το στρες μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και τις πιθανότητες επίτευξης κύησης». Η δρ Βεντάρα προσέθεσε ότι «τα νέα στοιχεία μας παρέχουν πρώιμες ενδείξεις σχετικά με το ότι τα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με μειωμένες πιθανότητες σύλληψης. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στις γυναίκες που υποβάλλονται σε IVF».Ρίξτε την κορτιζόλη πριν από την IVF

Από την πλευρά του ο δρ Ανταμ Μάσεϊ, επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, τόνισε ότι η νέα μελέτη μαρτυρεί πως η μείωση της κορτιζόλης κατά τους μήνες πριν από την υποβολή σε IVF μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη. «Τα καλά νέα για τις ασθενείς είναι ότι γνωστές και απλές αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης και στην αύξηση των πιθανοτήτων επίτευξης εγκυμοσύνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο