Του Αλέξη Ρωμανού
Από σήμερα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μαζί τους και καλείται να διαχειριστεί ένα από τα πλέον κρίσιμα κεφάλαια με τους δανειστές έχοντας απέναντί της τους συνταξιούχους και όχι μόνο.
Αρκεί η εμπειρία της ως διευθύντρια του γραφείου του προκατόχου της κ. Κατρούγκαλου για να διαπραγματευτεί τα «καυτά» εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, που αποτελούν το μεγαλύτερο “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- δανειστών;
Οι πρώτες κινήσεις που έκανε η νέα υπουργός Εργασίας ήταν να κλείσει τον λογαριασμό της στο twitter για να μη τις θυμίζουν οι ψηφοφόροι τις παλαιότερες “αντιμνημονιακές” της αναρτήσεις που δεν συνάδουν με τις σημερινές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Στις ομιλίες της “παραμύθιαζε” τους ψηφοφόρους με την κατάργηση των μνημονίων, αφορολόγητο για όλους στις 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πρόγραμμα νέας σεισάχθειας για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων με απαγόρευση της εξαγοράς τους από ξένα funds, αναστολή πλειστηριασμών, 752 ευρώ κατώτατος μισθός και κατάργηση των μαζικών απολύσεων!
Η ίδια πάντως, της αρκέστηκε να δηλώσει πως “με τίμησε ο πρωθυπουργός, συνεχίζουμε συντεταγμένα το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας”.
Τα εργασιακά “καίνε” την κυβέρνηση, καθώς η σκληρή στάση των πιστωτών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγών στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού και των ομαδικών απολύσεων – τουλάχιστον στο βαθμό που επιθυμεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Οι «κόκκινες» γραμμές που θα προτάξει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά τέθηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του τέους υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του οικονομικού επιτελείου.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για τα εργασιακά.
Το Υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι δεν ισχύουν για την περίπτωση της Ελλάδας τα περί δανέζικου μοντέλου εργασίας, που αφορούν ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για προτάσεις της Κομισιόν που περιλαμβάνονταν στο αρχικό υπόμνημα των δανειστών.
Στο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το τι θα πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα.
Παράλληλα η Κυβέρνηση θα πρέπει σίγουρα να κάνει υποχωρήσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ και η συμφωνία για την επαναφορά των ΣΣΕ, μπορεί να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό, τι αφορά τον καθορισμό του κατώτερου μισθού.