Οικονομία

Eurogroup: Σκληρό ροκ, “τρύπα ” 1 δισ. βλέπουν οι δανειστές

Χωρίς "όπλα" η Αθήνα στις Βρυξέλλες. Σε πρώτο πλάνο τα δημοσιονομικά, "μαύρη τρύπα" εντοπίζουν οι θεσμοί, τους διαψεύδει η κυβέρνηση. Κομβικά σημεία το Εργασιακό και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στο επίκεντρο και το ασφαλιστικό.

Του Αλέξη Ρωμανού

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να στείλει ηχηρά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση ενόψει και του νέου γύρου της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται αναπόφευκτα τα δημοσιονομικά, καθώς έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, με τους πιστωτές να πιέζουν ήδη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2017.

Στο Eurogroup των Βρυξελλών είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου, καθώς σε αυτό θα διαφανούν οι διαθέσεις των δανειστών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και κυρίως για την ταχύτητα της προόδου των διαβουλεύσεων, που όπως τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να είναι υψηλή για να υπάρξει σύντομα κατάληξη και στα μέτρα για το χρέος.

Προτεραιότητα αποτελεί το κλείσιμο του μετώπου των δημοσιονομικών και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Εδώ, οι δανειστές επιμένουν για “μαύρη τρύπα” συνολικά 1 δισ. ευρώ: 400 εκατομμυρίων για το 2017 και 600 εκατομμυρίων για το 2018, καθώς δεν δέχονται ότι μπορεί το κενό αυτό να καλυφθεί από την υπέρ-απόδοση εσόδων, όπως επιμένει η ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση αντικρούει τις αιτιάσεις στηριζόμενη κυρίως στην υπεραπόδοση των εσόδων που καταγράφηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2016, επιχειρώντας να πείσει τους πιστωτές πως υπάρχουν στοιχεία πάγιου και επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα στη ροή των εσόδων.

Οι πιστωτές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ το 2017, εκτιμώντας πως δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Οι επικεφαλής των θεσμών έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους ανοικτά καυτά ζητήματα, όπως:

– τα εργασιακά, απαιτώντας ελεύθερες ομαδικές απολύσεις, νέο συνδικαλιστικό νόμο για δυσκολότερη προκήρυξη απεργιών και μείωση του κατώτατου μισθού στις προβληματικές επιχειρήσεις και

– τα δημοσιονομικά, όπου βλέπουν τρύπες στον προϋπολογισμό του 2017, προλειαίνοντας το έδαφος για νέα μέτρα .

Την ίδια ώρα ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ, ασκούν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, αμφισβητώντας τους στόχους για το 2017. Συγκεκριμένα, “βλέπουν” δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,15% του ΑΕΠ με 0,2% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017. Κάτι που σημαίνει «τρύπα» έως και 360 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει κενό για το 2017, καθώς οι όποιες αποκλίσεις έχουν εντοπιστεί από την τρόικα θα καλυφθούν από την υπεραπόδοση των εσόδων. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα θα κινηθούν πολύ καλύτερα από το στόχο και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως αυτό θα συμβεί και το 2017.

Για το 2017 όμως, με βάση τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα είναι έως και κατά 2 δέκατα χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο (1,75% του ΑΕΠ με βάση το Μνημόνιο, 1,80% σύμφωνα με το προσχέδιο).

Το Εργασιακό και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αποτελούν κομβικά κομμάτια της 2ης αξιολόγησης, ενώ το Ασφαλιστικό εξακολουθεί να απασχολεί τους θεσμούς κυρίως σε ό,τι αφορά το προχώρημα της διαδικασίας ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα ενιαίο υπερ -φορέα (σ.σ. Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) από 1.1.2017, όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12.5.2016 (σ.σ. αποτέλεσε κομμάτι της 1ης αξιολόγησης που έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο