Κόσμος

Κίνδυνος για την Ελλάδα οι απειλές Σουλτς στην Τουρκία

Μήνυμα του Τουσκ κατά της Τουρκίας μετά από τις συλλήψεις των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος από το καθεστώς Ερντογάν.

Δήλωση, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει άμεσες εξελίξεις στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ως προς το προσφυγικό, με τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα, έκανε ο Μάρτιν Τουσκ μετά τις συλλήψεις έντεκα βουλευτών του κόμματος “Δημοκρατίας και των Λαών” (HDP) από την τουρκική κυβέρνηση, νωρίτερα την Παρασκευή. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού χαρακτήρισε ως “ανατριχιαστικές για τη δημοκρατία και το πολιτικό πλουραλισμό”, τόνισε πως η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί χτύπημα στα θεμέλια της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία”.

Ο κ. Σουλτς τόνισε ακόμα πως οι κινήσεις της Άγκυρας “θέτουν εν αμφιβόλω την αμοιβαία σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ”.  Σημειώνεται πως η Άγκυρα έχει στείλει τελεσίγραφο στην ΕΕ ότι εάν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στη βίζα, τότε θα καταγγείλει τη συμφωνία για τη μεταναστευτική κρίση.

Στο μεταξύ, στον απόηχο των συλλήψεων τόσο η τουρκική λίρα όσο και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης “καταποντίζονται”.

Στη Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάϊμπερτ δήλωσε πως περιμένει “μια δίκαιη δίκη για τους συλληφθέντες ηγέτες του HDP”.

Σημειώνεται πως νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε εντονότατα στις συλλήψεις των βουλευτών του HDP, καλώντας τον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο να δώσει εξηγήσεις για το “πογκρόμ” που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά του φιλοκουρδικού κόμματος.

Τι θα γίνει με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό;

Οι παραπάνω δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικές για τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Μια ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας (η οποία δεν τηρείται σε πολλά από τα σημεία που είχαν συμφωνήσει Βρυξέλλες – Άγκυρα) θα σήμαινε την νέα αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.