Ελλάδα

Θρίλερ με λογαριασμούς του Ραχάτ Αλίεφ σε κυπριακές και ελληνικές τράπεζες

Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα προς διερεύνηση από τις κυπριακές Αρχές, ενώ σε Αυστρία, Ελλάδα και Καζακστάν έχουν ήδη παγώσει όλοι οι λογαριασμοί που αφορούν τον Αλίεφ.

Διαστάσεις θρίλερ έχει πάρει υπόθεση με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε λογαριασμούς κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων, στο όνομα του αποθανόντα Ραχάτ Αλίεφ, πρώην γαμπρού του προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Οι λογαριασμοί αυτοί είναι τώρα υπό τον έλεγχο της χήρας του, Ελνάρα Σιοράζ, την ώρα που εξόριστοι ηγέτες της αντιπολίτευσης του Καζακστάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ζητούν να παγώσουν οι λογαριασμοί.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα προς διερεύνηση από τις κυπριακές Αρχές, ενώ σε Αυστρία, Ελλάδα και Καζακστάν έχουν ήδη παγώσει όλοι οι λογαριασμοί που αφορούν τον Αλίεφ.

Ο Ραχάτ Αλίεφ, διπλωμάτης του Καζακστάν και μεγαλοεπιχειρηματίας, ενώ ήταν γαμπρός του Ναζαρμπάγεφ, είχε κατηγορηθεί από τις αυστριακές Αρχές για σειρά σοβαρών εγκλημάτων, όπως για τη δολοφονία δύο Καζάκων τραπεζιτών, για ξέπλυμα χρήματος κ.τ.λ.

Τον Μάρτιο του 2015 βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στη Βιέννη όπου ήταν κρατούμενος, χωρίς να έχει εξιχνιαστεί αν επρόκειτο για αυτοκτονία ή έγκλημα. Η εγκληματική δραστηριότητα του Αλίεφ είχε απασχολήσει τις Αρχές πολλών χωρών, αλλά και της χώρας του, και εθεωρείτο ο «Νο 1 καταζητούμενος» του Καζακστάν. 

Μέρος της τεράστιας περιουσίας που απέκτησε πριν, και ενόσω ήταν γαμπρός του ισχυρού άντρα του Καζακστάν, εντοπίστηκε τόσο σε προσωπικούς του λογαριασμούς, όσο και λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο που ελέγχονταν απ’ τον ίδιο. 

Σύμφωνα με σειρά στοιχείων, η περιουσία του στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, πέρασε στα χέρια της δεύτερης συζύγου του, Ελνάρα Σιοράζ, η οποία απέκτησε χάρις στον σύζυγό της αυστριακή υπηκοότητα και διέμενε στη Βιέννη 

Αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, θέλουν τον Ραχάτ Αλίεφ, πάντα μέσα απ’ τη δύναμη που του εξασφάλιζαν ισχυροί παράγοντες, και πέραν των δολοφονιών και του ξεπλύματος χρήματος, να έχει υφαρπάξει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να τα διακινεί σε Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα και άλλες χώρες, μέσω της Αυστρίας όπου για ένα διάστημα είχε διατελέσει πρέσβης και είχε ασυλία. Διακίνηση φέρεται να έχει κάνει και μέσω Λιβάνου, όπου είχε δραστηριότητα και στενούς συγγενείς ως αχυράνθρωπους.

Δεκάδες συμπατριώτες του που θεωρούν ότι ήταν θύματα υφαρπαγής των περιουσιών τους και των επιχειρήσεών τους από τον Αλίεφ, ψάχνουν τώρα τρόπους να ανακτήσουν τα κλεμμένα – όπως ισχυρίζονται – εκατομμύρια, τα οποία παράλληλα διαχειρίζεται η χήρα και κληρονόμος του, Ελνάρα Σιοράζ.

Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι ο Σερίκ Μεντετβέκοφ, πρώην ιδιοκτήτης μεγάλου συγκροτήματος μέσων ενημέρωσης του Καζακστάν, ο οποίος διώχθηκε, και τα μέσα ενημέρωσης που κατείχε, βρέθηκαν στα χέρια του Αλίεφ. Ο ίδιος, ο Μεντετβέκοφ, που ήταν τότε και στέλεχος της αντιπολίτευσης της χώρας, βρέθηκε εξόριστος στη Γερμανία. Τώρα κινείται σε διάφορες χώρες, ώστε να αποτρέψει τη διακίνηση των δεκάδων εκατομμυρίων του Αλίεφ από τη χήρα του.

Κατά το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, το τελευταίο τριήμερο ο Μεντετβέκοφ βρέθηκε στην Κύπρο, προσπαθώντας να πείσει τις κυπριακές διωκτικές Αρχές και την Κεντρική Τράπεζα να πράξουν το ίδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελνάρα Σιοράζ προσπαθεί ήδη να μεταφέρει τα χρήματα από την κυπριακή υπεράκτια εταιρεία προς το εξωτερικό, για αγορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τον Σερίκ Μεντετβέκοφ, 400 περίπου εκατ. δολάρια έχουν εντοπιστεί σε διαφόρους λογαριασμούς του Αλίεφ. Το συνολικό ποσό που αναζητείται πλησιάζει το 1 δισ. δολάρια.

Τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν εκ πρώτης όψεως ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα προς διερεύνηση: Πρώτον, το ότι δεν πρόκειται για κυπριακή εταιρεία, αλλά για εταιρεία καταχωρημένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους με έδρα την Κύπρο. Δεύτερον, μεγάλο ποσό της τάξεως αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, μεταφέρθηκε στην Κύπρο μέσω Λιβάνου, ακριβώς μετά το «κούρεμα» και την τραπεζική κρίση του 2013. Η αρχική προσπάθεια να κατατεθούν σε λογαριασμό στην Ελληνική Τράπεζα απέτυχε, λόγω άρνησης της τράπεζας, αλλά βρέθηκαν αμέσως μετά σε λογαριασμό της μικρής προσφυγικής Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας(ΣΠΕ) Αμμοχώστου, στη Λάρνακα. Πρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα, ανοίχθηκαν λογαριασμοί για τις υπεράκτιες εταιρείες εγγεγραμμένες στις Παρθένους Νήσους, Zirtovia Ltd και Nomunverto Ltd, όπως και στη χήρα και τα παιδιά του για διασπορά και απομάκρυνση των μεγάλων καταθέσεων.

Στην Ελληνική Τράπεζα είχαν μεταφερθεί αρχικά μέσω Λιβάνου 3,8 εκατ. δολάρια, όμως σχεδόν αμέσως η Τράπεζα έκλεισε τον λογαριασμό. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν στη ΣΠΕ Αμμοχώστου, όπου μετέπειτα ο Αλίεφ κατέθεσε ακόμα 30 εκατ. δολάρια. Με χθεσινό γραπτό αίτημα προς την Κεντρική Τράπεζα, ζητείται ακόμα και η δίωξη της ΣΠΕ Αμμοχώστου.

Ο Αλίεφ στα μέσα του 2013, παράλληλα με τη μεταφορά περίπου 33 εκατ. δολαρίων στην Κύπρο, είχε προχωρήσει και σε διαδικασίες απόκτησης υπηκοότητας, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών. Την αίτησή του απέρριψε το υπουργικό συμβούλιο – και η απόφαση αυτή επισφραγίστηκε και με απόρριψη προσφυγής του Αλίεφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο