Σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή, ο επικεφαλής της ρώσικης διπλωματίας κομίζει αρκετά μηνύματα.
Αν και το ζήτημα του Κυπριακού, η αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, τα όσα θα πει ο Λαβρόφ στο ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 4ου Ελληνo-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Βασικός άξονας των συζητήσεων Ελλάδας- Ρωσίας είναι η ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών. Άλλωστε, αυτό το κεφάλαιο παραμένει ανοιχτό μετά από πλήθος αποτυχημένων σχεδίων και συμφωνιών, χωρίς να κλείνει ποτέ η πόρτα.
Ο ματαιωθείς αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η Νότια Διαδρομή του South Stream, αλλά και το πλέον πρόσφατο σχέδιο, αυτό του Turkish Stream, συνθέτουν το ιστορικό των μεγαλεπίβολων σχεδίων των δυο χωρών.
Πάντως, ο Turkish Stream, μετά την αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, παραμένει «ζωντανός». Παντοτινό εμπόδιο όμως, είναι η στάση της ΕΕ, η οποία κάνει λόγο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας με τον αγωγό αυτό. Σε μια απόπειρα υπερκερασμού των εμποδίων, οι ρώσοι προωθούν ζωηρά τη συνέχιση του αγωγού από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα προς την ΕΕ.
“Η Ρωσία είναι έτοιμη να επεκτείνει τη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream έως την Ευρώπη, αφότου όμως λάβει εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή του εν λόγω έργου”, τόνισε πρόσφατα σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους —μέλη της ένωσης Ευρωπαίων επιχειρηματιών στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Και κάπως έτσι, ο Λαβρόφ πετάει το μπαλάκι στο ευρωπαϊκό γήπεδο, μέσω της Ελλάδας.
Πάντως, έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως η Κομισιόν δύσκολα θα κινηθεί θετικά έναντι του Turkish Stream.
Το πρόγραμμα
Το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 10:45, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στη συνέχεια θα παρευρεθούν στην έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί θα μεταβούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία», ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει, βάσει του προγράμματος, η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις τους προς τον Τύπο.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς, θα παραστεί το απόγευμα στην τελετή αναγόρευσης του κ. Λαβρόφ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Στην επιφάνεια όλα καλά
Επιφανειακά, οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας παρομοιάζονται πολλές φορές ως ειδυλλιακές. Ωστόσο, σε δεύτερη ανάγνωση τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Η ταύτιση σε πολλά μεγάλα ζητήματα της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, με την προσδοκία της στήριξης στο θέμα του χρέους, οι άστοχοι χειρισμοί με την υποτιθέμενη οικονομική βοήθεια που θα έφθανε από τη Ρωσία στη διάρκεια της πρώτης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα διαρκή.. ναυάγια στα κοινά σχέδια των δυο χωρών είναι η απόδειξη πως τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται.
Και φυσικά, όλοι θυμόμαστε τις πρόσφατες αποκαλύψεις του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν του.. εκμυστηρεύτηκε ότι η Ελλάδα ήθελε να τυπώσει δραχμή στη Μόσχα, κατά την περίοδο της πρώτης διαπραγμάτευσης. Κίνηση όχι και πολύ θετική για έναν ηγέτη που επιθυμεί να έχει σχέσεις αμοιβαίας στήριξης και συνεργασίας με την Ελλάδα…
Α.Α.