Πολιτική

Αλλάζει η ατζέντα Μητσοτάκη με ασφαλιστικό και μέτρα σε πρώτο πλάνο

Στο επίκεντρο τώρα η αξιολόγηση. Η ΝΔ φέρνει τις επισκέψεις Παππά και Αρτεμίου στη Βουλή. Σταθερή η θέση του κόμματος για το ΕΣΡ. Διαβάστε στο www.pagenews.gr το ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου για το πώς "διαβάζουν" τη δημοσκόπηση της Public Issue στην Πειραιώς.

“Στροφή” στα μείζονα θέματα της οικονομίας, που απασχολούν τους πολίτες, αναμένεται να πραγματοποιήσει από σήμερα η ΝΔ, επανεντάσσοντας στην ατζέντα της ζητήματα, τα οποία αφορούν την δεύτερη αξιολόγηση και συγκεκριμένα το ασφαλιστικό (με αφορμή και τη νέα επερχόμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων), αλλά και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές! 

Στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αμφισβητούν ευθέως τις υπέρ-αισιόδοξες εκτιμήσεις υπουργών (όπως ο κ. Σταθάκης) περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ούτε τη βούληση ούτε το “πολιτικό κεφάλαιο”, για να διαπραγματευτεί με την τρόικα και να περιορίσει τις απαιτήσεις, που προβάλλονται και πάλι από την πλευρά των εταίρων! 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί οτι η Ευρώπη αντιμετωπίζει με καχυποψία την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και δεν προτίθεται να κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του χρέους, εάν δεν έχουν υλοποιηθεί προηγουμένως όλα τα προαπαιτούμενα. 

Η επιστροφή στην οικονομία, πάντως, δεν σημαίνει ότι η γαλάζια παράταξη αφήνει πίσω της ζητήματα, όπως η επίσκεψη του κ. Παππά μαζί με τον κ. Αρτεμίου στην Βενεζουέλα ή τις τηλεοπτικές άδειες και την συγκρότηση του ΕΣΡ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι βουλευτές του κόμματος θα επανέλθουν σήμερα στα ερωτήματα, που έχουν θέσει και με ερώτησή τους στη Βουλή, ενώ για το ΕΣΡ στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν, μιλώντας στο pagenews. gr, ότι σταθερή θέση του κόμματος είναι πως πρέπει πρώτα να κατατεθεί ο νόμος, ο οποίος θα ακυρώνει καθε πρωτοβουλία του υπουργού Επικράτειας και ύστερα να ξεκινήσει η συζήτηση για τα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ. Για τη ΝΔ δε ο διαγωνισμός που θα προκύψει στην πορεία από το ΕΣΡ θα πρέπει να είναι αδειοδοτικός και όχι πλειοδοτικός. 

Στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρούν ότι έχουν πλέον το πολιτικό πλεονέκτημα, αλλά και την πρωτοβουλία των κινήσεων, μετά και την τελευταία δημοσκόπηση που εμφανίζει την ΝΔ να ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την public issue (εταιρεία που συνεργάζονταν έως πρόσφατα με την κομματική εφημερίδα “Αυγή”) η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων φτάνει στο εντυπωσιακό 24%, ενώ και όλα τα ποιοτικά στοιχεία είναι με διαφορά υπέρ του προέδρου της ΝΔ. 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο κ.Μητσοτάκης, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι 6ος σε δημοφιλία. Η δημοσκόπηση αυτή, όπως εκτιμούν γαλάζιοι βουλευτές, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει νέα ώθηση στα σενάρια υπέρ των πρόωρων εκλογών, δεδομένου ότι και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές, που υποστηρίζουν ότι “είναι καλύτερο να δοθεί τώρα η εκλογική μάχη, παρά αργότερα, όταν το κλίμα θα είναι ακόμη πιο άσχημο για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.