Σε συμφωνία για την προστασία περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της Θάλασσας Ρος που περιβάλλει την Ανταρκτική, κατέληξαν έπειτα από διαπραγματεύσεις πέντε ετών, εκπρόσωποι από 24 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η περιοχή, που φιλοξενεί τους περισσότερους πιγκουίνους και φάλαινες του πλανήτη, θα γίνει το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο. Η αλιεία οποιουδήποτε είδους θα απαγορεύεται, προστατεύοντας τους πιο ευαίσθητους παράκτιους βιοτόπους και τις προμήθειες τροφίμων για την τοπική ευάλωτη άγρια ζωή.
Η διεθνής σύνοδος αποφάσισε τον ορισμό της περιοχής ως μία «γενική ζώνη προστασίας», για τα επόμενα 35 χρόνια. Το θαλάσσιο πάρκο όχι μόνο θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά και το πρώτο που ιδρύεται σε διεθνή ύδατα.Η Θάλασσα Ρος θεωρείται ότι ένα από τα τελευταία πλήρη οικοσυστήματα του πλανήτη, και στην οποία παράγονται τα τρία τέταρτα των θρεπτικών ουσιών που διατηρούν τους ωκεανούς.
Η μοναδικότητα της περιοχής προσελκύει μεγάλο αριθμό ερευνητών, οι οποίοι θα διεξάγουν διάφορες μελέτες σε συγκεκριμένες ζώνες στο καταφύγιο, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα πιο ευάλωτα μέρη του κόσμου.
Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, καθώς υπήρχαν αντιρρήσεις από τα κράτη που έχουν μερίδιο στην αλιευτική βιομηχανία της Ανταρκτικής. Η Ρωσία εξέφρασε ισχυρή αντίθεση στην αρχική πρόταση για ισχύ 50 ετών, ενώ η ενισχυμένη αλιευτική παρουσία της Κίνας έκανε ακόμα πιο δύσκολη την τελική συμφωνία. Ωστόσο, πολλοί σύνεδροι εμφανίζονται αισιόδοξοι πως οι προστασίες θα ανανεωθούν στο τέλος της 35ετούς περιόδου.