Κόσμος

Αυτοί θα επηρεάσουν (;) το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Ο Γκάρι Τζόνσον και η Τζιλ Στέιν αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη μάχη Χίλαρι - Τραμπ για το Λευκό Οίκο.

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Μια εβδομάδα έμεινε μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου και το ενδιαφέρον για τη μάχη της Χίλαρι Κλίντον και του Ντάναλτ Τραμπ έχει αρχίσει να αποκτά καινούργιο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι εξελίξεις με τα emails της υποψήφιας των Δημοκρατικών που φέρνουν στη δημοσιότητα από την προηγούμενη εβδομάδα τα Wikikeaks έχουν δώσει αρκετές πιθανότητες στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο της για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα των ερευνών μπορεί να είναι ένας τρόπος για την Κλίντον να τονώσει την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό και κατά συνέπεια τη συσπείρωση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στο πρόσωπο της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο “πολιτικού ατυχήματος” με μια πιθανή επικράτηση του Τραμπ την ερχόμενη Τετάρτη. 

Ακόμα και αν οι τελευταίες έρευνες δεν επιβεβαιωθούν (σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις η Κλίντον διατηρεί προβάδισμα 2 – 4 μονάδων έναντι του αντιπάλου της, ενώ υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον Τραμπ -ακόμα και αν είναι στα όρια του στατιστικού λάθους), η διαφορά των δύο υποψηφίων αναμένεται να είναι πιο μικρή από 6 μονάδες. Και εδώ μπαίνουν στη μεγάλη εικόνα των εκλογών ο Γκάρι Τζόνσον και η Τζιλ Στέιν.

Το έτερο δίπολο της εκλογικής μάχης αλλά το ίδιο σημαντικό

Ο πρόεδρος των “Ελευθεριακών” και η επικεφαλής των Πρασίνων αθροίζουν κατά μέσο όρο ποσοστό της τάξης του 4% – 7% στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων 3 εβδομάδων, αριθμός που θα μπορούσε να αποδεχτεί ιδιαίτερα σημαντικός στη μάχη Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών αν κάποιοι από τους ψηφοφόρους των δύο μικρότερων υποψηφίων επέλεγαν να κλίνουν προς τα εκεί.

Η φετινή εκλογική ψηφοφορία αναμένεται να διαφέρει Στις φετινές εκλογές οι υποψήφιο των τρίτων κομμάτων αναμένεται να μην είναι ακόμα μια “μαρκίζα” στον πίνακα των τελικών αποτελεσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις οι ψηφοφόροι που δημοσκοπικά είχαν εκφραστεί υπέρ κάποιου υποψηφίου μακριά από τα δύο παραδοσιακά κόμματα, μπροστά στην κάλπη παρασύρθηκαν από το διπολισμό και επέλεξαν τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικανούς.

Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατά τις εκλογές τις τελευταίας 20ετίας στις ΗΠΑ έχουν ως εξής:

2000: 3,75%

2004: 1%

2008: 1.41%

2012: 1.73%.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εκλογές του 1992 και τους 1996, όταν ο Ρος Πέροτ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τα υψηλότατα ποσοστά για υποψήφιο εκτός των δύο μεγάλων κομμάτων- 19,6% και 8,4% αντίστοιχα.

Στη φετινή εκλογική διαδικασία μπορεί ο Τζόνσον και η Στέιν να μην είναι καν σε θέση να ονειρεύονται τα ποσοστά του Πέροτ, αλλά η δυσαρέσκεια ενός μεγάλου μέρους των Αμερικανών ψηφοφόρων για την Κλίντον και τον Τραμπ μπορεί να τους κάνει βάσιμα να ελπίζουν πως θα έχουν ποσοστά που θα κινούνται πιο κοντά στο 3,75% του 2000, ίσως και παραπάνω. Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν επισημάνει πως αυτή η εκλογική διαδικασία θα είναι διαφορετική από αυτές που είχαν προηγηθεί μέχρι σήμερα.

Αυτό που μπορεί να κρίνει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι η επιλογή ενός εκ των δύο υποψηφίων των μικρότερων κομμάτων να δώσουν την έμμεση ή την άμεση στήριξη τους σε έναν από τους Κλίντον – Τραμπ. Αυτό που φαίνεται πάντως είναι πως ο Τζόνσον και η Στέιν μπορεί να παίξουν ένα ρόλο (σημαντικό ή λιγότερα σημαντικό) στη μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο