Αθλητισμός

Σαν σήμερα: Όταν ο Ολυμπιακός… εγκαινίασε το γήπεδο της ΑΕΚ! (pics)

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για την ΑΕΚ καθώς σαν σήμερα πριν από 86 χρόνια εγκαινιάστηκε η ιστορική της έδρα απέναντι στον συνέταιρο -εκείνης της εποχής- Ολυμπιακό!

​Στις 2 Νοεμβρίου του 1930 η ΑΕΚ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορική της έδρα στον οικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας που εκείνη την εποχή ονομαζόταν Ποδονίφτης.

Αντίπαλος της Ένωσης ήταν ο Ολυμπιακός, με τον οποίο εκείνη την εποχή υπήρχαν καλές σχέσεις λόγω του Π.Ο.Κ., και το τελικό σκορ της φιλικής αναμέτρησης ήταν 2-2.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» έδιναν την ίδια ώρα αγώνα πρωταθλήματος στον Πειραιά με τον Πειραϊκό, αλλά αποφάσισε να αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι με την 2η ομάδα, καθώς ήθελαν η πρώτη ομάδα να βρίσκεται στα εγκαίνια της έδρας της ΑΕΚ!

Το ιστορικό παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 5.000 θεατές, ανάμεσα σε αυτούς πολλοί διάσημοι της εποχής και πολιτικοί, ενώ η… σαμπάνια έρρεε άφθονη σύμφωνα μετα δημοσιεύματα της εποχής!

Σκόρερ της αναμέτρησης ήταν ο 22χρονος -τότε- επιθετικός της ΑΕΚ Ηλίας Ηλιάσκος και για τον ΟΣΦΠ ο Βασίλης Ανδριανόπουλος, οι οποίοι πέτυχαν από δύο τέρματα.

Στα εγκαίνια της ιστορικής έδρας της ΑΕΚ, είχαν φορέσει τα κιτρινόμαυρα οι εξής: Γιάμαλης, Ιερεμιάδης, Ασδέρης, Παρασκευάς, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Δεληκάρης Ι, Παντερμαλής, Δεληκάρης ΙΙ, Ηλιάσκος, Μούγγρας.

Ο χώρος του γηπέδου

Το 1926 είχε παραχωρηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων από το τότε Υπουργείο Προνοίας ένας «δεντροφυτεμένος και ανώμαλος χώρος», στην περιοχή του Ποδονίφτη, ο οποίος αποτελούσε το όριο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.

Η ονομασία Ποδονίφτης έχει τρεις εκδοχές: Η πρώτη προσδιόριζε την περιοχή που διέσχιζε το ομώνυμο ρέμα μεταξύ Ανάκασας και Αλυσίδας. Η δεύτερη αφορούσε τα περισσεύματα των συγκεκριμένων δυάτων, και η τρίτη κάνει λόγο για μια περιοχή στην οποία εκτελούσαν ασκήσεις οι στρατιώτες, οι οποίοι μετά το τέλος των ασκήσεων έπλεναν τα πόδια τους στον τοπικό ποταμό!

Ο χώρος χαρακτηρίστηκε σαν μελλοντικό γυμναστήριο για τα παιδιά των προσφύγων με πρωτοβουλία του Ιωάννη Χρυσάφη, συμβούλου της ΑΕΚ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων.

Υπήρχε, όμως, ο κίνδυνος ο χώρος να καταληφθεί από τους οικιστές και το γυμναστήριο να μην υλοποιηθεί ποτέ, καθώς ο συνοικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας επεκτεινόταν συνεχώς.

Τότε, περίπου 100 φίλαθλοι αλλά και ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, αποφάσισαν ένα βράδυ να συγκεντρωθούν στο χώρο και με όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους ξερίζωσαν τα δέντρα που υπήρχαν εκεί, ώστε να «καθαρίσουν» την τοποθεσία για να μπορέσει να πάρει τη μορφή γηπέδου.

Η εθελοντική εργασία των «Ενωσιτών», οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα οικοδομικά υλικά που περίσσευαν από τις προσφυγικές οικοδομές, ήταν ο βασικός λόγος που η ιστορική έδρα της ΑΕΚ άρχισε να σχηματίζεται του επόμενους μήνες.

Κατασκευάστηκε ξύλινος φράκτης, αποδυτήρια, σχηματίστηκε ο αγωνιστικός χώρος και μπήκαν τα δοκάρια, ωστόσο δεν υπήρχαν ακόμα κερκίδες.

Την ίδια ώρα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε ο χώρος να παραχωρηθεί αποκλειστικά για χρήση της ΑΕΚ.

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στις 2 Νοεμβρίου του 1930, όπου η Ένωση εγκαινίασε την έδρα της στο φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Πηγή: sdna.gr