Οικονομία

WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε τις κυρώσεις σε βάρος ιρανικής τράπεζας

Ριψοκίνδυνη απόφαση λίγο πριν την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα.

Βέτο άσκησε η Ελλάδα τον Οκτώβριο σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανανεωθούν οι κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Saderat.

Μάλιστα, όπως δήλωσαν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal, η απόφαση αυτή προήλθε από υψηλόβαθμος αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, που μια κυβέρνηση μπλοκάρει μια επέκταση των εναπομείναντων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν.

Επιπλέον, η κίνηση της Αθήνας αυτή, έρχεται λίγο πριν την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα. 

Με βάση τη συμφωνία άρσης της πλειοψηφίας των κυρώσεων στην Τεχεράνη, η Saderat ήταν μια από τις τρεις τράπεζες που παρέμενε στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε.

Ωστόσο, τον Απρίλιο το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. ενέκρινε την αμφισβήτηση των κυρώσεων από την ιρανική τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ των 28 κρατών δεν έχει προσφέρει επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, όσον αφορά τις δραστηριότητες της τράπεζας. Εν τέλει, το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να διατηρήσει το πάγωμα στα στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας για έξι μήνες, περίοδος που έληξε στις 22 Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν. Μάλιστα, οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν προετοιμασμένες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους. Η Ελλάδα όμως, ήταν αντίθετη.

“Υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου της Ε.Ε. και πρέπει να γίνει σεβαστή” ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. “Υπήρξαν εξαιρετικά σαφείς οδηγίες στην Αθήνα να την μπλοκάρει” σημείωσε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος.