Εδώ ο ανασχηματισμός, εκεί ο ανασχηματισμός, πού είναι ο ανασχηματισμός;Το αίνιγμα αυτό ακούγεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες, καθώς φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δυσκολεύεται να καταρτίσει τον κατάλογο του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Η δυσκολία αυτή έχει να κάνει με δύο σενάρια: Το πρώτο σενάριο, το οποίο δεν είναι μακριά από την αλήθεια, αφορά στις αντιδράσεις, που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόσωπα, τα οποία ο πρωθυπουργός θέλει να διώξει από την κυβέρνηση και για τα πρόσωπα, που ο ίδιος θέλει να αξιοποιήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση Σκουρλέτη. Όσοι ξέρουν καλά το τί συμβαίνει μέσα στο κόμμα, λένε ότι μια λάθος κίνηση ή καλύτερα μία λάθος απομάκρυνση υπουργού μπορεί να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή!
Σενάριο δεύτερο: Ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει μέσα από τον ανασχηματισμό “άνοιγμα” του ΣΥΡΙΖΑ προς όλες τις κατευθύνσεις. Η αίσθηση που υπάρχει και οι μέχρι τώρα πληροφορίες σημειώνουν ότι μόνο παλιοί “καμμένοι” Πασόκοι δείχνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Πρόσωπα από άλλους χώρους, τα οποία έχουν κύρος και προοπτική για παραμονή στο παιχνίδι, δεν ενδιαφέρονται να αναλάβουν υπουργικά πόστα, γιατί θεωρούν προφανώς ότι η Αριστερά δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα παραμονής στην εξουσία.
Τα σενάρια αυτά δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάει σε ανασχηματισμό, προκειμένου να κάνει πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό το κυβερνητικό του σχήμα. Μπορεί να ξεκίνησε με αυτό το στόχο, αλλά το έργο δεν του βγαίνει… Το μόνο, που θα καταφέρει με τον ανασχηματισμό, όποτε τελικά τον κάνει, είναι να ανακατέψει την κομματική του τράπουλα, να κάνει μία αναδιάταξη του κομματικού του στρατού.
Συμπέρασμα: Μην περιμένετε πολλά από τον ανασχηματισμό σε σχέση σε ό,τι αφορά στην παραγωγή έργου. Οι ασκήσεις ισορροπίας δεν φέρνουν το αποτέλεσμα, που όλοι επιθυμούμε σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχει η χώρα. Ο ανασχηματισμός πιθανόν να βοηθήσει, να κρατηθεί όρθιος ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.