Οικονομία

Σύσσωμη η κυβέρνηση διαψεύδει το άνοιγμα του ασφαλιστικού

Μετά τον υπουργό Εργασίας, και πηγές του ΥΠΟΙΚ έκαναν λόγο για παρανόηση.

Επιμένει να διαψεύδει η κυβέρνηση το άνοιγμα των θεμάτων που άπτονται του ασφαλιστικού στη διαπραγμάτευση, παρά τις ενδείξεις περί του αντιθέτου.

Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση και ως εκ τούτου «άνοιγμα του ασφαλιστικού» εκ νέου δεν υφίσταται, επεσήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφό του που είδε το φως της δημοσιότητας, φέρεται να «επαναφέρει το ασφαλιστικό στην ατζέντα του Eurogroup».

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν, επίσης, ότι το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της β’ αξιολόγησης και πως ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.Αυτό που αποτελεί μέρος της β’ αξιολόγησης, πρόσθεταν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος

«Το ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει… Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανυπολογίστηκαν και οι παλιές συντάξεις», σημείωσε σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που έγινε, ήταν η καλύτερη, ειδικά στα ως προς τα θεσμικά της χαρακτηριστικά.

Στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 7 Νοεμβρίου το ασφαλιστικό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, παρά τις διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου ότι το θέμα έχει κλείσει κι ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές. Σημειώνεται πως το έγγραφο του Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει χθεσινό δημοσίευμα του www.pagenews.gr, που έλεγε ότι στο επικείμενο Eurogroup θα τεθούν επί τάπητος μέτρα τεχνικής και βραχυπρόθεσμης στόχευσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup το ασφαλιστικό αποτελεί «κλειδί» για τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης θέματα προϋπολογισμού αλλά και ιδιωτικοποιήσεων.

«Τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής» επισημαίνεται. Και τονίζεται επίσης ότι «μέτρα θα ληφθούν επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης» αλλά και αναφορικά με «τον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση». «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» επισημαίνεται.

Όπως έγραψε το «pagenews» τεχνικής υφής και βραχυπρόθεσμης στόχευσης θα είναι, τα όποια μέτρα θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που έχουν επεξεργαστεί οι δανειστές, είναι τα εξής: 

-Παράταση – επιμήκυνση κατά 4 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής από 28 σε 32χρόνια -Να μετατραπεί ένα μικρό – μειοψηφικό ποσοστό – του χρέους της Ελλάδος από κυμαινόμενο σε σταθερό -Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος να εκδώσει interest rates swaps-Το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει swaps για τους εγγυημένους δανειακούς τίτλους Collateralized Loan Obligations – CLOs-Τα ομόλογα EFSF που έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να αντικατασταθούν με 30ετή ομόλογα με σταθερό επιτόκιο. 

Η επιστροφή των θεσμών

Στο έγγραφο Ντάισελμπλουμ σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή των θεσμών έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14 – 21 Νοεμβρίου. Σε ότι αφορά την β΄ αξιολόγηση μιλά για «ευρύ φάσμα μέτρων». Σε αυτά περιλαμβάνει τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης (σ.σ. πιθανά εννοώντας το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και της αγοράς εργασίας που αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής.

Μέτρα λαμβάνονται επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, η νομοθεσία σχετικά με τη στρατηγική του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο, επιχειρηματικό κλίμα, και την εκπαίδευση του  προϊόντος. Σημειώνει τέλος ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο