Τα λαχανικά είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, καθώς μας παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ωφέλιμες φυτοχημικές ουσίες. Ορισμένα λαχανικά, όπως το παντζάρι, το καλαμπόκι και τα μπιζέλια, έχουν σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Εάν λοιπόν ακολουθείτε μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες ή θέλετε να ελέγξετε αποτελεσματικότερα τα επίπεδα του σακχάρου σας, προτιμήστε τα παρακάτω λαχανικά, αφού είναι «φτωχά» σε υδατάνθρακες.
ΜπρόκολοΤο μπρόκολο είναι ευρύτερα γνωστό για την αντικαρκινική του δράση. Η σύνθετη ουσία σουλφοραφάνη που παρέχει εξουδετερώνει επικίνδυνες και πιθανώς καρκινογόνες ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό.
Λαχανάκια ΒρυξελλώνΕίναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και σε βιταμίνη Β1, η οποία διευκολύνει την πέψη.bigstock Brussels Sprouts 138226328
ΑγγούριΑποτελείται περίπου κατά 96% από νερό, οπότε συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού χωρίς να παρέχει πολλές θερμίδες.
Χρωματιστές πιπεριέςΤο χρώμα των λαχανικών είναι ενδεικτικό για τη διατροφική τους αξία. Τα λαχανικά με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C. Οι κόκκινες πιπεριές συγκεκριμένα παρέχουν επίσης βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, βιταμίνη Α και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών.
ΣπανάκιΤα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, όπως το σπανάκι, έχουν ελάχιστους υδατάνθρακες, ενώ είναι καλές πηγές φολικού οξέος, σιδήρου και βιταμινών.