Κόσμος

Νέο εμπόδιο για τη CETA

Αυτή τη φορά η Ολλανδία απειλεί να μην επικυρώσει την αντίστοιχη συμφωνία της Ευρώπης με την Ουκρανία.

Νέοι πονοκέφαλοι καραδοκούν στην ΕΕ, μετά τον “σκόπελο” της βελγικής Βαλονίας, η οποία εν τέλει επικύρωσε την εμπορική συμφωνία της Ευρώπης με τον Καναδά.

Αυτή τη φορά η Ολλανδία απειλεί να μην επικυρώσει την αντίστοιχη συμφωνία της Ευρώπης με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΕ είχε υπογράψει την συμφωνία με την Ουκρανία στις 21 Μαρτίου 2014 και στην συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία επικύρωσης από τα Κοινοβούλια των κρατών μελών.

Στην Ολλανδία, τόσο η Άνω Βουλή (γερουσία) όσο και η Κάτω Βουλή, έδωσαν το πράσινο φως για την συμφωνία, η επικύρωση της οποίας όμως ″σκάλωσε″ ύστερα από το απορριπτικό δημοψήφισμα της 6ης Απριλίου όπου το 61% των Ολλανδών τάχθηκαν εναντίον, έναντι μόλις 38,21% που ψήφισαν υπέρ. Το δημοψήφισμα κρίθηκε νόμιμο, καθώς η προσέλευση υπήρξε επαρκής και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να επανεξετάσει την συμφωνία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρουτε, μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις που είχε το Σαββατοκύριακο με τα υπόλοιπα κόμματα εκτιμά, όπως αναφέρει ο ολλανδικός Τύπος, ότι η Ολλανδία είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Ουκρανίας, υπό συγκεκριμένους όμως όρους και προϋποθέσεις.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblad υπό τον τίτλο «Το Κοινοβούλιο στηρίζει την επικύρωση της συμφωνίας με την Ουκρανία», σημειώνεται πως με την στήριξη της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα των γερουσιαστών από το CDA (Χριστιανοδημιοκράτες) και το D’66 (Κεντρώοι Φιλελεύθεροι), η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να ″περάσει″ την επικύρωση της συμφωνίας. Καίριας σημασίας για την συγκέντρωση της αναγκαίας πλειοψηφίας είναι, όπως αναφέρεται, η εξασφάλιση της υποστήριξης των γερουσιαστών του CDA, οι οποίοι θεωρούνται περισσότερο φιλοευρωπαϊστές από τους ομοϊδεάτες τους της Κάτω Βουλής και εκτιμάται ότι μπορεί να αψηφήσουν την κεντρική γραμμή του κόμματος, που αρνείται πεισματικά να εξουσιοδοτήσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μια νέα διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους. Επισημαίνεται επίσης, πως η στήριξη του D’66 προς την κυβέρνηση, γλυτώνει τον πρωθυπουργό από έναν ακόμα μεγάλο πονοκέφαλο, γιατί του επιτρέπει να περάσει την απόφαση και από την κάτω Βουλή, όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι μέχρι τώρα εντελώς αρνητικοί, λόγω της εναντίωσης των Εργατικών (PvdA), στην επικύρωση της συμφωνίας.

Το δημοσίευμα παραπέμπει επίσης, σε ενημερωτική επιστολή του Ολλανδού πρωθυπουργού προς το Κοινοβούλιο, στην οποία ο πρώτος αναφέρει ότι προτίθεται να διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους εταίρους του την ενσωμάτωση στην συμφωνία μιας νομικά δεσμευτικής δήλωσης, που θα εξειδικεύει το πώς η Ολλανδία ερμηνεύει το κείμενο της συμφωνίας.

Στην εν λόγω δήλωση θα καθίσταται σαφές πρώτον ότι η συμφωνία με την Ουκρανία δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, δεύτερον ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής συνδρομής από την πλευρά της ΕΕ και τρίτον ότι δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ουκρανία. Ακόμη, η δήλωση θα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπάρξει ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων ανάμεσα στα δύο μέρη (ΕΕ – Ουκρανία).

Επισημαίνεται, πως με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορέσει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις των βουλευτών, αφουγκραζόμενη παράλληλα τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων που καταψήφισαν την συμφωνία. Εάν το κείμενο της δήλωσης εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη και την Ουκρανία, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να επικυρώσει την συμφωνία, προσθέτει το δημοσίευμα. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σκοπεύει να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου, καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο