Η απάντηση της Ιταλίας στις ανησυχίες που της εξέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2017 δεν είναι εποικοδομητική, τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αντί να μειώσει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα, η κυβέρνηση Ρέντσι προβλέπει ότι θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά επικαλούμενη την ανάγκη να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η κρίση των μεταναστών και των προσφύγων, η ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Ιταλία το τελευταίο διάστημα και η χαμηλότερη της αναμενόμενης οικονομική ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ευρωζώνης κάθε χρόνο και αποφαίνεται εάν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της ανατέθηκαν το 2013.
Το ευρωπαϊκό δίκαιο υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης να μειώσουν σταδιακά τα ελλείμματά τους και να επιτύχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Όμως το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας προβλέπει αντιθέτως αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος –από το οποίο εξαιρούνται οι εφάπαξ δαπάνες και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου– και προβλέπει μόνο μια μικρή μείωση του συνολικού ελλείμματος.
“Η Ιταλία και η Κύπρος έστειλαν (απαντητικές) επιστολές που δεν είναι εποικοδομητικές”, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Θεωρητικά, το ευρωπαϊκό δίκαιο δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα να απορρίψει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού εάν παραβαίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο και να απαιτήσει να της υποβληθεί νέος, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα και αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν μάλλον απίθανο να συμβεί τώρα.
Η γνωμοδότηση της Επιτροπής για τα προσχέδια προϋπολογισμού του 2017 όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου.