Πολιτική

Ντόμινο εξελίξεων από… Δευτέρα

"Καυτό" αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση θα "στήνουν" τη στρατηγική τους. Τη Δευτέρα η Διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ, η κατάθεση του νέου νόμου για το τηλεοπτικό τοπίο και η συνάντηση Μητσοτάκη-Παυλόπουλου. "Τρέχουν" οι εξελίξεις.

Της Βούλας Μαλαίνου

Μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα για κυβέρνηση και ΜΜΕ ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα, στον απόηχο της τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ, η οποία ρίχνει “μαύρο” στο νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και οδηγεί σε… ντόμινο εξελίξεων στην εγχώρια πολιτική σκηνή. 

Αδιαμφισβήτητα αυτό το Σαββατοκύριακο το Μέγαρο Μαξίμου θα μοιάζει με “καζάνι που βράζει”! Πληροφορίες λένε ότι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες θα είναι απανωτές. Στο τραπέζι θα πέσουν τα επόμενα βήματα, η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αριστερά, στην οποία γύρισε μπούμερανγκ η πρόθεσή της να ξεκαθαρίσει, όπως η ίδια διεμήνυε, “τα διεφθαρμένα επικοινωνιακά συστήματα”.

Στην αντίπερα όχθη, η ΝΔ προετοιμάζεται πυρετωδώς, με το “βλέμμα” στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του “στήνουν” την αντεπίθεση του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τον επικεφαλής του κόμματος ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση θα κινούνται παράλληλα από την επόμενη εβδομάδα. Η Δευτέρα αναμένεται ιδιαίτερα “καυτή”, καθώς αφενός συγκαλείται η Διάσκεψη των προέδρων για τη σύσταση του ΕΣΡ και αφετέρου ο κ. Μητσοτάκης θα δει, έπειτα από δική του πρωτοβουλία, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την παρέμβασή του στις τρομερές αυτές εξελίξεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη ΝΔ, συνιστούν “θεσμική εκτροπή”.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης καλεί τον ελληνικό λαό σε “δημοκρατική εγρήγορση” και ετοιμάζεται να δώσει το “σήμα” για δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του www.pagenews.gr, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κινούμενος ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, καταρτίζει μάλιστα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Της Διάσκεψης των προέδρων θα προηγηθεί η κατάθεση του νέου νόμου της κυβέρνησης, ο οποίος θα ορίσει την προσωρινή διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου, μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ. Στη ρύθμιση αυτή, όπως λένε οι πληροφορίες, θα προβλέπεται ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλα τα κανάλια, που πέρασαν στην τελική φάση του προηγούμενου διαγωνισμού. Δηλαδή οκτώ κανάλια (ANT1, SKAI, Alpha, Star, Μαρινάκης, Σαβίδης, Καλογρίτσας και οι δύο εταιρίες κυπριακών συμφερόντων) – εκτός από το Mega, το «Ε» και το κανάλι του κ. Καρατζαφέρη. Ακόμη, την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει και η ΝΔ τη δική της πρόταση για το “μοίρασμα” της τηλεοπτικής πίτας, ενώ με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται η στάση του κ. Μητσοτάκη ως προς το επίμαχο ζήτημα της σύστασης του ΕΣΡ.

Εδώ ο Παππάς, εκεί ο Παππάς, πότε ο ανασχηματισμός;

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν θα ανακατέψει την τράπουλα. Δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Η απόφαση του ΣτΕ αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τώρα στρατηγική, παρέχοντας για ακόμη μία φορά πλήρη κάλυψη στον στενό του συνεργάτη, Νίκο Παππά. Πράγματι, αν ο Αλέξης Τσίπρας προχωρούσε τώρα σε αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, “στριμωγμένος” από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να “αδειάσει” τον υπουργό Επικρατείας, τοποθετώντας τον αλλού. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί να τα βάλει με τους “συντρόφους” ακόμα και αν η χώρα πηγαίνει στα βράχια.

Η “Αυγή” μεταφέρει τον ανασχηματισμό για μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεδομένης της δυστοκίας, που ήδη σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών, μοιάζει σχεδόν απίθανο να βγουν οι χρονικοί στόχοι. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως ορόσημο το Eurogroup του Δεκεμβρίου για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και το τέλος του τρέχοντος έτους για διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Προς το παρόν η κατάσταση γύρω από τα “παζάρια”, που παίζονται στα Hilton Groups, είναι ρευστή. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχώρησε χθες από την Αθήνα, αφήνοντας πίσω τους μία μακρά λίστα εκκρεμοτήτων, για να επιστρέψουν ξανά τον Νοέμβριο. Τον ίδιο μήνα αναμένεται και η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα για την οποία ο ίδιος ο Λευκός Οίκος έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης για “πλάτη” του Αμερικανού προέδρου στις συζητήσεις για το χρέος. Το Μαξίμου φαίνεται πως έχει περάσει στα… ψιλά και την πρόσφατη επισήμανση του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πρώτα να τελειώνουμε με τις μεταρρυθμίσεις και μετά συζητάμε για τα περί ελάφρυνσης. Τα διττά μηνύματα από Ουάσινγκτον είναι ενδεικτικά των αμερικανικών παιχνιδιών, που παίζονται για το χρέος εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2012, όπου έπεσε στο τραπέζι η πρώτη δέσμευση για «κούρεμα». 

Το Βερολίνο δεν κάνει πίσω. Δεν συζητά το θέμα του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017, τονίζοντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας. Το ΔΝΤ από την άλλη ζητεί ελάφρυνση του χρέους, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το κουαρτέτο των δανειστών θέλει “ξήλωμα” του προϋπολογισμού και στο βάθος και τέταρτο μνημόνιο. Με βάση όλα τα παραπάνω, η δεύτερη αξιολόγηση δείχνει απίθανο να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά, τα Ταμεία είναι μείον, οι συντάξεις πληρώνονται με μεγάλη δυσκολία, ήδη έχουν ξεκινήσει οι μεταφορές των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ. Οι εταίροι δε φέρονται να παίζουν το χαρτί της καθυστέρησης, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία συζήτηση για το χρέος.

Αν λοιπόν σκεφτεί κανείς ότι η β΄αξιολόγηση δεν θα κλείσει εντός των στόχων του πρωθυπουργού, τότε πότε θα γίνει, εάν γίνει, ο ανασχηματισμός; Μήπως τελικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους; Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει ξανά το www.pagenews.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη “στήνει” τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, καθώς στην Πειραιώς “μυρίζουν” ανοιχτές κάλπες πολύ πριν το Μάρτιο. Η κυβέρνηση γυρίζει τη σελίδα, θέτοντας ως προτεραιότητα την αξιολόγηση και το χρέος, μετά την “ψυχρολουσία” από το ΣτΕ. Γι’ αυτό και η “Αυγή”, επικαλούμενη πηγές, τονίζει πως τώρα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για το Μαξίμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο