Κόσμος

Λευκός Οίκος: “Πόρτα” στις αξιώσεις Τσίπρα για την επίσκεψη Ομπάμα

Ο Τζος Έρνεστ δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο Ομπάμα δεν θα μεσολαβήσει για ένα νέο οικονομικό διακανονισμό ανάμεσα στη χώρα μας και την ΕΕ.

Την πλάτη του… στις αξιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από την επικείμενη επίσκεωψη του Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της επίλυσης του χρέους δείχνει ο Λευκός Οίκος.

Την ώρα που στο Μαξίμου έχουν κάνει “σημαία” το μήνυμα στήριξης, που θα φέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στις αποσκευές του για Ελλάδα, με την Αριστερά να “πανηγυρίζει” και τους Ευρωπαίους να παραμένουν αμετάκλητοι για το χρόνο, όπου θα ανοίξουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο Ομπάμα δεν θα μεσολαβήσει για ένα νέο οικονομικό διακανονισμό ανάμεσα στη χώρα μας και την ΕΕ.

Αντίθετα, ο κ. Έρνεστ τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, που είναι καλές για την μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου έχει ως εξής:

Μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί έναν κάποιου είδους νέο διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα περίμενα ότι ο Πρόεδρος θα περάσει κάποια ώρα από το ταξίδι του προκειμένου να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία που έχει κάνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε. Θα την ενθαρρύνει επίσης για να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για την μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Οπότε αυτό θα είναι σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων που ο Πρόεδρος θα έχει εκεί.

Όταν μιλάμε για τις μακρόχρονες σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, προφανώς υπάρχουν – υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελληνοαμερικανών εδώ στις ΗΠΑ και ενδιαφέρονται αρκετά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα. Πιστεύω ότι είναι μια ένδειξη του βάθους των πολιτισμών δεσμών των δύο χωρών. Και υπάρχει μια σημαντική οικονομική σχέση επίσης. Και ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά καθώς κάνει αυτό το ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα για πρώτη φορά ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πάντως, η Αθήνα επενδύει πολλά στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, για την οποία μάλιστα το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται εδώ και καιρό πυρετωδώς. 

Κατά την κυβέρνηση η επίσκεψη του Ομπάμα είναι ένας σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη για ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα και για παρέμβαση στις διαβουλεύσεις για το χρέος. Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι η επίσκεψη Ομπάμα, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως τον πιο εμβληματικό δημοκρατικό πρόεδρο, επισφραγίζει την επιτυχημένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης!

Ωστόσο, το Μαξίμου φαίνεται πως έχει περάσει στα… ψιλά και την πρόσφατη επισήμανση του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πρώτα να τελειώνουμε με τις μεταρρυθμίσεις και μετά συζητάμε για τα περί ελάφρυνσης. Τα διττά μηνύματα από Ουάσινγκτον είναι ενδεικτικά των αμερικανικών παιχνιδιών, που παίζονται για το χρέος εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2012, όπου έπεσε στο τραπέζι η πρώτη δέσμευση για «κούρεμα». 

Τί σημαίνει αυτό; Ότι η επίσκεψη Ομπάμπα και η στήριξη, που θα μας παράσχει, θα είναι μάλλον χωρίς αποτέλεσμα, εάν λάβουμε υπόψη μας ανάλογες κινήσεις και δηλώσεις αμερικανικών παραγόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχείς στηρίξεις, που παρείχε στις κυβερνήσεις Σαμαρά ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και οι… πιέσεις του στον Σόιμπλε και τη Μέρκελ για ελάφρυνση του χρέους. Πιέσεις, που δεν απέδωσαν καρπούς για την Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο