Πολιτική

“Παγωμάρα” στο Μαξίμου μετά το “άγριο” ξέσπασμα

"Κλεισμένοι" στο Μαξίμου πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη "χτίζουν" τα επόμενα βήματα για το τηλεοπτικό τοπίο, με το "βλέμμα" και στις κινήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. "Χιονοστιβάδα" τα προβλήματα στην Ηρώδου Αττικού. Δυστοκία για τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό.

Η επόμενη μέρα της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο Παππά βρίσκει την κυβέρνηση “μουδιασμένη” από την πολιτική ήτττα, που υπέστη. Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου έπεσε σαν “βόμβα” στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι στενοί του συνεργάτες είχαν προεξοφλήσει την κρίση της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστική η αλησμόνητη δήλωση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ότι δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα στο Συμβούλιο να δικαιώσει τους καναλάρχες. 

Μετά το άγριο ξέσπασμα στελεχών της κυβέρνησης, υπουργών, Συριζαίων ακόμα και εκπροσώπων των ΑΝΕΛ-με εντυπωσιακή την προκλητική στάση της Όλγας Γεροβασίλη-κατά της Δικαιοσύνης και φυσικά ενάντια των ΜΜΕ, στην Ηρώδου Αττικού επικρατεί σιγή ιχθύος. Προφανώς, οι εξελίξεις θα “τρέξουν” άμεσα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς θέλουν να περάσουν εδώ και τώρα στην αντεπίθεση. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την εγχώρια πολιτική σκηνή, η οποία θυμίζει καζάνι που βράζει! 

Η κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε ανοιχτό “πόλεμο” με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και με τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί ανακωχή με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν σηκώσει “αντάρτικο”, επιδιώκει να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο χρέος, ενώ οι εταίροι μεταθέτουν τις σχετικές συζητήσεις για το 2018, καλείται να δώσει λύση στη μεταναστευτική κρίση, ενώ ο Ερντογάν απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τέλος αναμένει με αγωνία την επίσκεψη Ομπάμα, την ώρα που ο Λευκός Οίκος κατεβάζει στον πάτο τον πήχη προσδοκιών. Προβλήματα παντού, λύσεις πουθενά.

Είναι γνωστό στους πολιτικούς κύκλους πως ο κ. Τσίπρας λειτουργεί απρόβλεπτα, ειδικά όταν είναι στριμωγμένος. Ο ίδιος περίμενε την ετυμηγορία του Δικαστηρίου για να προχωρήσει στον ανασχηματισμό. Και έτσι όλο ανακάτευε την τράπουλα, όλο έσβηνε και έγραφε στο “τεφτέρι” για το πού πάνε και ποιοί. Για το ποιοί φεύγουν και ποιοί έρχονται. 

Πληροφορίες λένε ότι μέσα στις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός θα “κλειδώσει” την ανακοίνωση σημαντικών αποφάσεων, που αφορούν στην μεγαλύτερη εικόνα και τους στόχους της κυβέρνησης. Κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και σήμερα να προβεί στην δημοσιοποίηση των βημάτων, που σχεδιάζει. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο δομικός ανασχηματισμός δεν μπορεί άλλο να καθυστερήσει, “κοιτάζοντας” προς την Κυριακή. Ωστόσο, πόσο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να “αδειάσει” το στενό του συνεργάτη και καλό του φίλο, Νίκο Παππά, μεταφέροντάς τον σε άλλο υπουργείο;

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι του Μαξίμου, όπου συζητούσαν για την αντίδραση μετά την απόφαση του ΣτΕ, έπεσε η πρόταση για να κατατεθεί αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή. Δηλαδή, πριν τον επικείμενο ανασχηματισμό, το κυβερνών κόμμα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης- και έτσι να αναγκάσει καταρχάς την κυβερνητική πλειοψηφία να πάρει καθαρή θέση για τα επόμενα βήματα.

Πάντως, από την πλευρά του το Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει το αντίκτυπο της ετυμηγορίας του ΣτΕ, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, ωστόσο πληροφορίες του www.pagenews.gr λένε ότι στην Ηρώδου Αττικού τα σύννεφα έχουν “πυκνώσει” για τα καλά.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα επόμενα 24ωρα θα “γεννήσουν” πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού, με πρώτη και βασική την εφαρμογή του σχεδίου για την κατάθεση νέου νόμου την ερχόμενη Δευτέρα. Είναι πασιφανές ότι μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του ΣτΕ, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά με γρήγορα βήματα για την αντιμετώπιση του τηλεοπτικού τοπίου, το οποίο έχει πολλάκις χαρακτηρίσει άναρχο επί 27 χρόνια, επιρρίπτοντας μάλιστα σοβαρές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πριν δε την απόφαση του ΣτΕ το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζε σχετικά με την στάση της Νέας Δημοκρατίας και την δήλωσή της για την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης ότι: “Όσο για την «πρόταση νόμου για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου» που διαρρέει ότι σκοπεύει να καταθέσει, κάποιος θα πρέπει να την πληροφορήσει ότι άργησε 27 χρόνια”. Υπενθυμίζεται εδώ ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη με δημόσιες παρεμβάσεις τους, πριν την απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου, είχαν αποδεχθεί ότι το δικαστικό δια ταύτα” είναι δεσμευτικό, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι σεβαστό, με ό,τι αυτό σημαίνει. 

Εντυπωσιακή για ακόμη μία φορά ήταν η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος κάθε άλλο παρά χαμηλούς τόνους κράτησε, ενώ το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο, με τον οποίο η Αριστερά θα καταπολεμούσε τα “διεφθαρμένα ΜΜΕ”. Τουναντίον, ο Νίκος Παππάς ανέδειξε το “αίσθημα αδικίας”, το οποίο κατά την άποψή του επικρατεί στους πολίτες και προειδοποίησε ότι “δεν πρόκειται να συνεχιστεί το τζάμπα”. Εννοούσε, όπως εξήγησε, ότι έρχεται νέα νομοθετική παρέμβαση κι ότι οι όροι θα είναι αυστηροί. 

Το παραλήρημα του υπουργού δεν έχει τέλος. Μάλιστα, ο ίδιος έριξε τις “βολές” του στο χώρο της Δικαιοσύνης, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων! Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχει η δήλωση του κ. Παππά για την δεδηλωμένη στην βουλή, με την επισήμανση ότι “τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν οι δικαστικές αποφάσεις”. 

“Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες πως κάποιοι εκτιμούν και προσπαθούν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Τις κυβερνήσεις όμως, δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εκλογές και η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης. Η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν – και όσοι νομίζουν πως θα βάλουν φρένο στη βούληση της κυβέρνησης να πληρώσουν όσοι θέλουν να λάβουν άδεια, δεύτερον να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν εφαρμόζοντας τις βασικές προδιαγραφές και δεν θα πετύχουν να λειτουργούν χωρίς τις αυστηρές ρυθμίσεις. Αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Θα είναι ρύθμιση-γέφυρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο