Της Βούλας Μαλαίνου
Τελικά ο πρωθυπουργός δεν θα ανακατέψει την τράπουλα. Δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Η απόφαση του ΣτΕ αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τώρα στρατηγική, παρέχοντας για ακόμη μία φορά πλήρη κάλυψη στον στενό του συνεργάτη, Νίκο Παππά. Πράγματι, αν ο Αλέξης Τσίπρας προχωρούσε τώρα σε αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, “στριμωγμένος” από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να “αδειάσει” τον υπουργό Επικρατείας, τοποθετώντας τον αλλού. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί να τα βάλει με τους “συντρόφους” ακόμα και αν η χώρα πηγαίνει στα βράχια.
Η “Αυγή” μεταφέρει τον ανασχηματισμό για μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεδομένης της δυστοκίας, που ήδη σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών, μοιάζει σχεδόν απίθανο να βγουν οι χρονικοί στόχοι. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως ορόσημο το Eurogroup του Δεκεμβρίου για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και το τέλος του τρέχοντος έτους για διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Προς το παρόν η κατάσταση γύρω από τα “παζάρια”, που παίζονται στα Hilton Groups, είναι ρευστή. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα, αφήνοντας πίσω τους μία μακρά λίστα εκκρεμοτήτων, για να επιστρέψουν ξανά τον Νοέμβριο. Τον ίδιο μήνα αναμένεται και η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα για την οποία ο ίδιος ο Λευκός Οίκος έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης για “πλάτη” του Αμερικανού προέδρου στις συζητήσεις για το χρέος. Το Μαξίμου φαίνεται πως έχει περάσει στα… ψιλά και την πρόσφατη επισήμανση του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πρώτα να τελειώνουμε με τις μεταρρυθμίσεις και μετά συζητάμε για τα περί ελάφρυνσης. Τα διττά μηνύματα από Ουάσινγκτον είναι ενδεικτικά των αμερικανικών παιχνιδιών, που παίζονται για το χρέος εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2012, όπου έπεσε στο τραπέζι η πρώτη δέσμευση για «κούρεμα».
Το Βερολίνο δεν κάνει πίσω. Δεν συζητά το θέμα του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017, τονίζοντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας. Το ΔΝΤ από την άλλη ζητεί ελάφρυνση του χρέους, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το κουαρτέτο των δανειστών θέλει “ξήλωμα” του προϋπολογισμού και στο βάθος και τέταρτο μνημόνιο. Με βάση όλα τα παραπάνω, η δεύτερη αξιολόγηση δείχνει απίθανο να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά, τα Ταμεία είναι μείον, οι συντάξεις πληρώνονται με μεγάλη δυσκολία, ήδη έχουν ξεκινήσει οι μεταφορές των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ. Οι εταίροι δε φέρονται να παίζουν το χαρτί της καθυστέρησης, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία συζήτηση για το χρέος.
Αν λοιπόν σκεφτεί κανείς ότι η β΄αξιολόγηση δεν θα κλείσει εντός των στόχων του πρωθυπουργού, τότε πότε θα γίνει, εάν γίνει, ο ανασχηματισμός; Μήπως τελικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους; Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει ξανά το www.pagenews.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη “στήνει” τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, καθώς στην Πειραιώς “μυρίζουν” ανοιχτές κάλπες πολύ πριν το Μάρτιο. Σημειώνεται δε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση γράφει την πρόταση, που θα καταθέσει οσονούπω για το τηλεοπτικό τοπίο. Η κυβέρνηση γυρίζει τη σελίδα, θέτοντας ως προτεραιότητα την αξιολόγηση και το χρέος, μετά την “ψυχρολουσία” από το ΣτΕ. Γι’ αυτό και η “Αυγή”, επικαλούμενη πηγές, τονίζει πως τώρα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για το Μαξίμου.
Βέβαια, είναι γνωστοί οι υπουργοί, που προκαλούν “πονοκέφαλο” στον κ. Τσίπρα, πέρα από τον κ. Παππά. Ας μην ξεχνάμε πως δυστοκία στα περί ανασχηματισμού προκαλεί και το “αντάρτικο” του κ. Σκουρλέτη, ότι “η ΔΕΗ δεν μπορεί να πουληθεί για ψίχουλα”, η οποία βρήκε συμμάχους τους “53”, επικεφαλής των οποίων είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η δήλωση αυτή του υπουργού ακολούθησε άλλες δηλώσεις τύπου “πρέπει να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό”, “τα νούμερα του προγράμματος δεν βγαίνουν”, “τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα”. Το κλίμα στο εσωτερικό στραβό και στο εξωτερικό οι εταίροι να πιέζουν, επικαλούμενοι τις ευθύνες Σκουρλέτη για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, όπως στις εξαγορές των ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ. Στην πρώτη μάλιστα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όρισε νέα διαπραγματευτική ομάδα, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με τους Αζέρους της Socar.
“Χτίζουν” τα επόμενα βήματα
Η επόμενη μέρα της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο Παππά βρίσκει την κυβέρνηση “μουδιασμένη” από την πολιτική ήτττα, που υπέστη. Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου έπεσε σαν “βόμβα” στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι στενοί του συνεργάτες είχαν προεξοφλήσει την κρίση της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστική η αλησμόνητη δήλωση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ότι δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα στο Συμβούλιο να δικαιώσει τους καναλάρχες.
Μετά το άγριο ξέσπασμα στελεχών της κυβέρνησης, υπουργών, Συριζαίων ακόμα και εκπροσώπων των ΑΝΕΛ-με εντυπωσιακή την προκλητική στάση της Όλγας Γεροβασίλη-κατά της Δικαιοσύνης και φυσικά ενάντια των ΜΜΕ, στην Ηρώδου Αττικού επικρατεί σιγή ιχθύος. Προφανώς, οι εξελίξεις θα “τρέξουν” άμεσα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς θέλουν να περάσουν εδώ και τώρα στην αντεπίθεση. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την εγχώρια πολιτική σκηνή, η οποία θυμίζει καζάνι που βράζει!
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα επόμενα 24ωρα θα “γεννήσουν” πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού, με πρώτη και βασική την εφαρμογή του σχεδίου για την κατάθεση νέου νόμου την ερχόμενη Δευτέρα. Στη ρύθμιση αυτή, όπως λένε οι πληροφορίες, θα προβλέπεται ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλα τα κανάλια, που πέρασαν στην τελική φάση του προηγούμενου διαγωνισμού. Δηλαδή οκτώ κανάλια (ANT1, SKAI, Alpha, Star, Μαρινάκης, Σαβίδης, Καλογρίτσας και οι δύο εταιρίες κυπριακών συμφερόντων) – εκτός από το Mega, το «Ε» και το κανάλι του κ. Καρατζαφέρη.
Όσον αφορά στο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλουν, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη ακριβής απόφαση ούτε για το ύψος ούτε για τον χρόνο καταβολής του, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να πλησιάζει συνολικά τα 255 εκατ. ευρώ, τα οποία κλήθηκαν να καταβάλουν οι τέσσερις προηγούμενοι προσωρινοί υπερθεματιστές.
Τέλος, την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι του Μαξίμου, όπου συζητούσαν για την αντίδραση μετά την απόφαση του ΣτΕ, έπεσε η πρόταση για να κατατεθεί αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή.