Υγεία

Δράσεις ΟΛΘ για τον εμβολιασμό των προσφύγων

Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι να αποφευχθούν φαινόμενα προκατάληψης σε βάρος των προσφύγων, εξαιτίας άγνοιας.

Ενημερωτική εκστρατεία για θέματα που αφορούν την εμβολιαστική κάλυψη και την πρόληψη νοσημάτων ξεκινά άμεσα, με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Κατόπιν πρόσκλησης από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, διευθυντές σχολείων, ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, φορέων και ατόμων με γείτονες πρόσφυγες, περίπου 100 γιατροί- μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) θα μεταβαίνουν επιτόπου, προκειμένου να ενημερώσουν με επιστημονικό τρόπο τους πολίτες και να απαντήσουν στα ερωτήματά τους. Επιπλέον, από τις 15 Νοεμβρίου, ο ΙΣΘ θα ξεκινήσει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για τα ίδια θέματα, οι οποίες θα πραγματοποιούνται στα κατά τόπους δημαρχεία.

“Από την περασμένη Άνοιξη που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες στην περιοχή μας, επισημάνθηκε από τους συντελεστές του Κοινωνικού Ιατρείου η ανάγκη ενημέρωσης των συμπατριωτών μας γύρω από θέματα προληπτικής ιατρικής. Τότε επικοινωνήσαμε με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και συμφωνήσαμε για την αναγκαιότητα αυτής της Δράσης” ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπεύθυνος το Κοινωνικού Ιατρείου του ΟΛΘ, Αλέξανδρος Σταυράκης και πρόσθεσε: “Τα γεγονότα στον δήμο Ωραιοκάστρου επιβεβαίωσαν αυτή μας την πρόβλεψη. Γνωστό τοις πάσι είναι πως η άγνοια γεννά τον φόβο και αυτός με την σειρά του την προκατάληψη”.

Στην προσπάθεια αυτή βρίσκονται αρωγοί η Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι στρατιωτικοί γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι του Γ΄ Σώματος Στρατού, καθώς και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με το αντίστοιχο προσωπικό του, πάντοτε ως εθελοντές, καθώς και η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προσφέρει την αρωγή σε δήμους και σχολεία της περιοχής για την ενημέρωση πάνω σε ιατρικά θέματα, τα οποία πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να προσεγγίζονται με επιστημονική αρτιότητα γνώση” ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα τόνισε ότι “η πρόληψη θα πρέπει να είναι έγκαιρη για να είναι αποτελεσματική για να καθησυχάζει κυρίως την κοινωνία, η οποία παρά το γεγονός ότι είναι φιλόξενη κάποιες φορές λόγω ελλείψεων και αστοχιών της πολιτικής ηγεσίας αντιδρά με έναν τρόπο που δεν θα την χαρακτήριζε σε καμία άλλη περίπτωση”. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν εθελοντές του ΙΣΘ, κατά κύριο λόγο παθολόγοι παιδίατροι και γενικοί γιατροί ή μικροβιολόγοι, οι οποίοι μπορούν να ενημερώσουν για οποιοδήποτε θέμα κατόπιν αιτήματος από οποιονδήποτε φορέα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

“Ο κόσμος θα ενημερώνεται σχετικά με τις εμβολιαστικές πολιτικές την ανάγκη εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως προέλευσης και για τους φόβους μπορεί να υπάρχει επίσης συζήτηση με τους φόβους των ανθρώπων έτσι ώστε με επιστημονικό τρόπο να απαντηθούν τα ερωτήματα τους” πρόσθεσε ο κ Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε από την πλευρά του ότι η προσέγγιση των δημάρχων στην αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών ήταν πάντα θετική και ότι κάποιες ακραίες φωνές δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν το σύνολο της κοινωνίας.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι κακό να ετοιμάζεται κάποιος για την πρόληψη αναμενόμενων νοσημάτων και παράλληλα επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος από τα προσφυγόπουλα που θέλουν να πάνε σχολείο. “Σήμερα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, αρκεί να σηκώσουμε το βάρος και να υπάρχει ενημέρωση. Καθήκον και υποχρέωση είναι να γνωρίζουμε τα στοιχεία και να λαμβάνουμε μέτρα” είπε ο κ.Κυρίζογλου, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία για την καθυστέρηση της ενημέρωσης. Τέλος υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι η υγειονομική κάλυψη για όλους τους πολίτες είτε είναι είτε δεν είναι πρόσφυγες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο