Την άποψη πως θα πρέπει να υπάρχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη συνεννόηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ την Τετάρτη.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΣτΕ η οποία αναμένεται απόψε να εκδώσει την απόφασή του για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά ανέφερε ότι η λύση θα έπρεπε να είναι πολιτική.
“Νομίζω ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι καθοριστική αν και δεν θα έπρεπε. Θα έπρεπε να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία να διορθώσουμε το λάθος αυτό και δεν θα έπρεπε να περιμένουμε το ΣτΕ”.
“Η ομηρία του χώρου της τηλεόρασης, των εργαζομένων, των επιχειρηματιών, και κυρίως των πολιτών θα συνεχιστεί. Δεν θα λυθεί με την απόφαση του ΣτΕ, εάν απλώς καταλήξει πως ο νόμος είναι συνταγματικός. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Δηλαδή, δεν μπορούμε να περιμένουμε τα ασφαλιστικά μέτρα και το ΣτΕ όταν υπάρχει φανερό λάθος. Θα πρέπει η κυβέρνηση να τολμήσει και ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ, ώστε να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία”.
Σχετικά με πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι χθες στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ώστε να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών τόνισε:
“Η κυβέρνηση έκανε δύο λάθη. Το πρώτο είναι ο αριθμός των αδειών καθώς ήταν παράλογη απόφαση το να αδειοδοτηθούν τέσσερα κανάλια όταν ήδη λειτουργούσαν αρκετά παραπάνω. Το δεύτερο είναι ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες δεν δόθηκαν τηλεοπτικές άδειες μόνο με οικονομικά κριτήρια. Τα κανάλια έχουν να κάνουν και με το προσφερόμενο προϊόν. Τι στελέχη έχουν, πόσους εργαζόμενους έχουν, αν στηρίζουν τις ελληνικές παραγωγές και τι κόστος προγράμματος έχουν. Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση για το ΕΣΡ αν η κυβέρνηση αποφασίσει να διορθώσει συνολικά την πολιτική της στη τηλεόραση”.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο κ. Βούτσης έδειξε να προβληματίζεται με την πρόταση του Ποταμιού αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την πρόταση του κόμματός του και στηρίζει το νόμο Παππά.
Ερωτώμενος για τον ανασχηματισμό εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει ρότα η κυβέρνησης. “Με τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση δεν θα γίνει Ποτάμι, δεν θα περάσει ξαφνικά στην πλευρά της λογικής. Και οι τοποθετήσεις, κυρίως του κ. Τσίπρα στο συνέδριο, το ίδιο δείχνουν. Δεν φαίνεται να έχει προβληματιστεί για την μεγάλη υστέρηση στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις”.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση βρεθεί προ αδιεξόδου εκτίμησε ότι αυτές δεν θα γίνουν και τόνισε ότι αυτή η συζήτηση δεν βοηθάει τη χώρα τη δεδομένη στιγμή καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα στην Ευρώπη.
“Ο κ. Τσίπρας έχει προτεραιότητα να φτιάξει κάποιους μηχανισμούς, στο κράτος, στην αστυνομία, παντού, για να είναι πραγματικά ένα κόμμα εξουσίας -έστω κι αν είναι κόμμα της αντιπολίτευσης- και μετά να πάει σε εκλογές. Αυτή η κουβέντα όμως για τις εκλογές δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή τη χώρα. Να είμαστε λίγο λογικοί σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με τις διαπραγματεύσεις. Δεν έχουμε αυτό το περιθώριο να χάσουμε έδαφος στην Ευρώπη”.