“Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί, γιατί παρόλο που δεν μας αφορά όλους, σίγουρα μας ενδιαφέρει όλους”, τόνισε ο Κώστας Τζαβάρας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα και υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Νίκος Λαγαρίας ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Οι πολιτικές κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα, η ανάγκη για μια νέα προσέγγιση».
Κατά την εισήγηση αναπτύχθηκε τόσο το υπόβαθρο των αιτίων της διαφθοράς στην χώρα μας, όσο και μια σειρά από εξειδικευμένα μέτρα και δράσεις που απαιτούνται για τον εμπλουτισμό των δύο υφιστάμενων σχεδίων δράσης, του σχεδίου δράσηςγια τηνκαταπολέμηση της διαφθοράς και του σχεδίου δράσης για την ανοικτή διακυβέρνηση, τα οποία, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι τόσο «τολμηρά» όσο απαιτούν οι περιστάσεις. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο από μια Καλή Διακυβέρνηση. Πρέπει να ληφθούν ισόρροπα μέτρα πρόληψης και καταστολής, πρόληψης κυρίως με αυτοδέσμευση της Κυβέρνησης και του Κράτους για Ανοικτή Διακυβέρνηση, Ακεραιότητα, Λογοδοσία, Αποτελεσματικότητα και Ποιότητα και καταστολής με ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα σύζευξης των δύο σχεδίων, για τη διαλειτουργικότητά τους και προτείνεται δημόσια διαβούλευση επί του τελικού περιεχομένου τους, προκειμένου, μέσα από διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, διακομματικής και συνεργατικής επεξεργασίας στις συναρμόδιες Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας, Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και ψήφισης από την Ολομέλειά της (κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα), να αποκτήσουν το αρμόζον κύρος δημοκρατικής νομιμοποίησης και κυρίως τις εγγυήσεις συναίνεσης για την απρόσκοπτη και επιτυχή εφαρμογή τους.
Κυρίως όμως απαιτείται μια ευρεία συμμαχία πολιτών που «δεν χρησιμοποιούν αλλά σέβονται και υπερασπίζονται τη Δημοκρατία με τη στάση ζωής τους».
Ο Κώστας Τζαβάρας, αφού επεσήμανε ότι η κατασταλτική αντίληψη της Ελληνικής Πολιτείας προσεπιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι από τον Γενάρη μέχρι σήμερα, η πολιτική ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς ανατέθηκε σε τρεις επίτιμους εισαγγελείς (Εθνικός Συντονιστής, Υπουργός Επικρατείας και αν. Υπουργός Δικαιοσύνης), δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Τομέα Δικαιοσύνης, που είναι πλήρως εναρμονισμένες με την πρόταση 12 σημείων που πρόσφατα παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς και ότι θα ανοίξει ο διάλογος, τόσο μέσα στους κόλπους της Ν.Δ., όσο και με την κοινωνία, προκειμένου να παραχθούν εκείνες οι ποιοτικές πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα για να κάνει το βήμα εμπρός.
«Η διαφθορά είναι μια κοινωνική πληγή που προσβάλλει και αλλοιώνει την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών αλλά και ευρύτερα αυτή την ίδια την κοινωνική συνοχή», κατέληξε.