Χωρίς κρατική επιχορήγηση μένει έως το τέλος του 2016 ο “βυθισμένος” στα χρέη ΟΑΕΕ, αφού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου απορρόφησε το 100,1% της προβλεπόμενης για φέτος κρατικής επιχορήγησης (835 εκατ.) έναντι 800 εκατ. που είχε λάβει το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Ο ΟΑΕΕ, για να πληρώσει τις συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει αποφασιστεί να λάβει 350 εκατ. από τον “κουμπαρά” του ΑΚΑΓΕ.
Έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι για να σωθεί ο ΟΑΕΕ θα πρέπει η εισπραξιμότητά του να ανέλθει στο 75% των οφειλών για να μπορέσει να επιβιώσει χωρίς τις έκτακτες επιχορηγήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του οργανισμού, το πλήθος ασφαλισμένων ΟΑΕΕ που καταβάλλουν εισφορές και δεν είναι σταθερό σε κάθε δίμηνο ανέρχεται κατά μέσο όρο για το 2016 σε 442.610 ασφαλισμένους, ήτοι σε ποσοστό 63%. Σύμφωνα με την έκθεση του δευτέρου τριμήνου του ΚΕΑΟ από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί οι οφειλέτες με οφειλές από 5.000 έως 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω. Από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι από τον ΟΑΕΕ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο είσπραξης 136.678 οφειλέτες με οφειλές ύψους 4.191.957.525,41 ευρώ.
Τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δανείων) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτινάχθηκαν στο 84% και αυτό το ποσοστό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών.
Δηλαδή στα 10 δισεκ. δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα 8,4 δισεκ. εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης ενώ περίπου 75% είναι τα NPLs δηλαδή είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όταν τα ποσοστά καθυστερήσεων φθάνουν στο 84% σε μια κατηγορία δανείων όπως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι προφανές ότι η οικονομία έχει αποτύχει.
Η μεγαλύτερη αποτυχία του συστήματος και της οικονομίας αντικατοπτρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Την 10ετία του 1980 οι πολιτικοί εκείνης της περιόδου έλεγαν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Ο αριθμός των “micro” επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει τις 610.000, με την συνολική απασχόληση σε αυτές να εκτιμάται στις 1,1 εκ. εργαζόμενους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία που έχει αναλύσει η Εθνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η συμμετοχή της προστιθέμενης αξίας των «micro» επιχειρήσεων στη συνολική προστιθέμενη αξία του επιχειρηματικού / ιδιωτικού τομέα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της αντίστοιχης συμμετοχής στην Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια της ύφεσης.
Η σημασία των ΜμΕ για την οικονομία
Σημειώνεται ότι οι “micro” επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να προσφέρουν σχεδόν το 60% των θέσεων εργασίας στον επιχειρηματικό / ιδιωτικό τομέα και το μερίδιο των απασχολουμένων σε “micro” επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι διαχρονικά σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο μερίδιο στην Ευρώπη.
Για την περίοδο 2010-2015, η προστιθέμενη αξία των “micro” επιχειρήσεων στην Ελλάδα καταγράφει υποχώρηση κατά 33,3% (ή κατά 9 δισ. ευρώ), και η προστιθέμενη αξία των “micro” επιχειρήσεων στη χώρα μας ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ, όσο περίπου και η αντίστοιχη αξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μαζί και σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ. οι οικονομικοί κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί με τις “micro” επιχειρήσεις να επηρεάζονται στο μεγαλύτερο βαθμό.
Με το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται πλέον σε ασφαλιστική φορολογία, αυξάνοντας την υπερμέτρη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Χάθηκαν 30 δις. ευρώ
Πώς όμως να στηριχθούν οι ΜμΕ όταν η μέση οικογενειακή δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές, το 2008 ήταν 2.120 ευρώ.
Η κρίση και τα δύο πρώτα μνημόνια, την οδήγησαν το 2012 στα 1.637 ευρώ.
Σήμερα, η μέση οικογενειακή δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών, εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.500 ευρώ.
Δεδομένων αυτών των στοιχείων και επίσης δεδομένων της φορολογικής λαίλαπας και της νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, η αγορά θα συνεχίσει να στενάζει, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πολλαπλασιάζονται.
Από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015.
Μαζί τους χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η «εξαφάνιση» αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισ. ευρώ προϊόντος.
Η καταστροφή αυτή συνεχίζεται…