Οι δανειστές έχουν σήμερα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την τελευταία πριν την ολιγοήμερη αναχώρηση τους από την Αθήνα. Οι θεσμοί επιστρέφουν στις αρχές Νοέμβρη, για τη συνέχιση των συζητήσεων, με.. άγνωστες διαθέσεις.
Ο μεγάλος φόβος για το οικονομικό επιτελείο είναι ένα αίτημα από πλευράς δανειστών για νέα μέτρα. Όπως φάνηκε ξεκάθαρα, υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ των δυο μερών, σχετικά με την επάρκεια των μέτρων του 2017.
Παρά τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που παρουσίασε η κυβέρνηση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016, οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις για την πορεία βασικών μεγεθών, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των θεσμών αμφισβητούν στην παρούσα φάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία του προϋπολογισμού του 2017.
Κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν νέα μέτρα, ενώ παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
Υπάρχει “μαξιλάρι” 400 εκατ.
Σε περίπτωση που οι δανειστές δεν πειστούν για την υπεραπόδοση των εσόδων και την επίπτωση αυτής στον προϋπολογισμό του 2017, τότε ενδεχομένως να ανακατευθυνθούν τα 300 εκατ. ευρώ, που είχαν εγγραφεί για Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία προς την χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, όπως προαναφέραμε μπορεί να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ανησυχίες από τα κρυφά φέσια
Για φέσια του δημοσίου ύψους 8 δις ευρώ- 5 τα γνωστά και 3.. κρυφά- έκανε λόγο η έκθεση των θεσμών για την υποδόση, προκαλώντας αρκετές ανησυχίες.
Τα στοιχεία έρχονται στο φως την ώρα που το ΥΠΟΙΚ καλείται με την εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ να συνεχίσει τη σταδιακή εξόφληση των οφειλών προς την αγορά.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έκθεση των θεσμών, τα “κρυφά” αυτά φέσια προέρχονται αφενός από συντάξεις, που δεν έχουν δοθεί και αφετέρου από φόρους, που δεν έχουν βεβαιωθεί.
Ειδικότερα, α)από 1,58 δισ. ευρώ μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων (στο τέλος Ιουνίου το ποσό ήταν 1,76 δισ. ευρώ) και β)από 1,42 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους που συνδέονται με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την έκθεση, τα “φέσια” προς ιδιώτες “άγγιξαν” τα 9,55 δισ. στο τέλος Ιουνίου, ενώ υποχώρησαν στα 8,4 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.