Συμπτώματα
-Ερεθισμένα βλέφαρα
-Φαγούρα
-Κοκκίνισμα στα βλεφαρικά χείλη
Η βλεφαρίτιδα προσβάλλει συνήθως και τα δύο μάτια. Συχνά παρατηρείται κολλώδες έκκριμα στις ρίζες των βλεφαρίδων, απολέπιση στα βλέφαρα σαν πιτυρίδα και λιπώδεις ή κηρώδεις κρούστες.
Σε χρόνιες καταστάσεις μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια βλεφαρίδων και να εμφανίζονται τακτικά χαλάζια ή κριθαράκια.
Επειδή τα συμπτώματα μοιάζουν με της επιπεφυκίτιδας, μπορεί να υπάρξει σύγχυση. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο συνύπαρξης, οπότε πρόκειται για βλεφαροεπιπεφυκίτιδα. Αυτή εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία.
Αίτια
Συνήθως οφείλεται σε μικρόβια (σταφυλόκοκκοι), αλλεργίες, αυξημένη έκκριση σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων ή ανεπαρκή υγιεινή.
Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι βλεφαρίτιδας:
-Η πρόσθια μικροβιακή, που προσβάλλει συνήθως νέα άτομα, έχει κολλώδεις εκκρίσεις και κατά το πρωινό ξύπνημα τα βλέφαρα είναι συνήθως κολλημένα
-Η πρόσθια σμηγματορροϊκή (σαν πιτυρίδα), που προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες και μπορεί να συνυπάρχει με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του προσώπου ή του τριχωτού της κεφαλής
-Η οπίσθια βλεφαρίτιδα, που χαρακτηρίζεται από χρόνιο ερεθισμό των βλεφάρων, ξηροφθαλμία και μπορεί να συνυπάρχει με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Αντιμετώπιση
Ανάλογα με τον τύπο βλεφαρίτιδας από τον οποίο πάσχετε ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει:
-Φαρμακευτική αγωγή
-Θερμά επιθέματα (κομπρέσες)
-Καλή υγιεινή των βλεφάρων
-Μασάζ στα βλέφαρα