Οικονομία

Η κυβέρνηση “ξορκίζει”… νέα μέτρα

Ζήτημα επάρκειας των μέτρων του 2017 θέτουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Υπό αμφισβήτηση ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Για "μαξιλάρι" 400 εκατ. κάνει λόγο το ΥΠΟΙΚ.

Πίσω από την διπλωματική γλώσσα, που χρησιμοποίησαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ότι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, να υπάρξει μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, αναφορικά με τον προϋπολογισμό 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, κρύβεται διαφορά απόψεων σχετικά με την επάρκεια των μέτρων του 2017.

Παρά τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που παρουσίασε η κυβέρνηση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016, οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις για την πορεία βασικών μεγεθών, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των θεσμών αμφισβητούν στην παρούσα φάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία του προϋπολογισμού του 2017.

Κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν νέα μέτρα, ενώ παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλλω η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Σε περίπτωση που οι δανειστές δεν πειστούν για την υπεραπόδοση των εσόδων και την επίπτωση αυτής στον προϋπολογισμό του 2017, τότε ενδεχομένως να ανακατευθυνθούν τα 300 εκατ. ευρώ, που είχαν εγγραφεί για Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία προς την χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, όπως προαναφέραμε μπορεί να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η πρώτη συζήτηση αφορούσε κυρίως τρεις παραμέτρους:

-Την επί τα χείρω αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 (από 0,7% σε 0,2% του ΑΕΠ). Είναι δεδομένο ότι ασκεί επιπτώσεις στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Το μέγεθος της επίπτωσης είναι αυτό που επιχειρείται να μετρηθεί τώρα

-Στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο δεν έχει καταφέρει να εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί. Μέχρι σήμερα η εξοικονόμηση αυτή είναι μηδενική.

-Την υπεραπόδοση των εσόδων κατά περίπου ένα δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και επιχειρούν να «μετρήσουν» τι μέρος αυτής της υπεραπόδοσης είναι μόνιμο και επομένως επαναλαμβανόμενο.

“Ανάσα” από το έσοδα Σεπτεμβρίου

Πάντως, μεγάλη “ανάσα” έδωσε η πορεία των εσόδων Σεπτεμβρίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35.248 εκατ., αυξημένα κατά 1.483 εκατ. ή 4,4% έναντι του στόχου.Τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ που ήταν άνω του στόχου, προσέφεραν ώθηση στα έσοδα και στο πρωτογενές πλεόνασμα εννΕαμήνου ύψους 5.440 εκατ., έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3.072 εκατ. για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.907 εκατ.