Το χάσμα των δυο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο και σήμερα θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια στο Χίλτον για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Για να ολοκληρωθεί το.. καρέ ανάμεσα στους λεγόμενους “ακραίους” του ΔΝΤ και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, την Πέμπτη θα στρατοπεδεύσει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και θα συναντηθεί μάλιστα δυο φορές με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Παρά τα όσα ευαγγελίζετο ο κ. Τσίπρας για.. εύκολη αξιολόγηση, η κατάσταση προοιωνίζεται αρκετά δύσκολη και ζοφερή.
Στο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το τι θα πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα, πράγμα που κρίνεται δύσκολο.
Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ και η συμφωνία για την επαναφορά των ΣΣΕ, μπορεί να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό, τι αφορά τον καθορισμό του κατώτερου μισθού.
Έτσι, κατά τη χθεσινή συνάντηση τα μεγάλα αγκάθια ήταν το ζήτημα του “υποκατώτατου” μισθού των Νέων και οι ομαδικές απολύσεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρηματολόγησαν υπέρ των αλλαγών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δυο μνημονίων στα εργασιακά, ενώ η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας όπως αυτή προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων (Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Συμβούλιο της Επικρατείας κ.τλ.).
Στην πράξη, η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε εξ αρχής να κρατήσει κλειστά τα θέματα που έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστικές και ευρωπαϊκές, όπως είναι το θέμα της λειτουργίας του ΟΜΕΔ (απόφαση του ΣτΕ), τις ομαδικές απολύσεις (αναμένεται απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) και υποκατώτατος μισθός των νέων (υπάρχει απόφαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης).
Από την πλευρά τους οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξαν ότι το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα ήταν στρεβλό με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα και ήταν απαραίτητες οι παρεμβάσεις των δυο προηγούμενων μνημονίων.
Ειδικά, η κα. Βελκουλέσκου επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης του “υποκατώτατου” μισθού και απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας.
Μένει να δούμε αν θα.. αλλάξει το τέμπο σήμερα και την Πέμπτη.