Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το θέμα του ανασχηματισμού επιχείρησε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Και απάντησε, κοιτώντας το ρολόι του: «Ξέχασα, άλλη μέρα».
Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το www.pagenews.gr, ο ανασχηματισμός φέρεται να είναι θέμα ωρών ή ημερών, καθώς ο πρωθυπουργός έχει λάβει όλες τις αποφάσεις και έχει εισπράξει σαφή μηνύματα για την στάση υπουργών του, όπως από τον Πάνο Σκουρλέτη.
Αυτό, που ο ίδιος μένει να αποφασίσει, είναι ποιές από δύο τις “φωνές” να ακούσει: Η πρώτη λέει «γρήγορα, μην χάνεις χρόνο, ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνηση», η δεύτερη επιμένει «περίμενε το ΣτΕ να αποφασίσει και μετά κάνε ανασχηματισμό».
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κ. Τσίπρας ενημερωνόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, από στενούς του συνεργάτες για τα αποτελέσματα και τις «ουρές» της κάλπης, που ανέδειξαν το νέο Γραμματέα, το νέο Πολιτικό και Οργανωτικό Συμβούλιο. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το γεγονός ότι «κόπηκε» από το «ενιαίο πολιτικό κέντρο», στην λειτουργία του οποίου επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας, η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ λίγο νωρίτερα η κάλπη, που άνοιξε για Γραμματέα, έβγαλε 39 λευκά/άκυρα στα 150 ψηφοδέλτια, φανέρωσε μια μίνι ανταρσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό γιατί και η κυβερνητική εκπρόσωπος και φυσικά ο Πάνος Ρήγας ήταν στην «προεδρική γραμμή», η οποία έσπασε τουλάχιστον σε δύο κομμάτια. Έχει δε ενδιαφέρον για το πρωθυπουργικό επιτελείο το ότι και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς ναι μεν εξελέγη (38 ψήφοι), αλλά με σταυροδοσία σαφώς χαμηλότερη από του βασικού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, του Δημήτρη Τζανακόπουλου(59 ψήφοι) και άλλων υπουργών.
Συγκεκριμένα, ενισχυμένος από τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών και στο καθαρόαιμο κομματικό ακροατήριο, βγαίνει ο πρόεδρος της βουλής, ο οποίος έλαβε 70 ψήφους, που σημαίνει ότι πριμοδοτήθηκε από όλες τις τάσεις-και σίγουρα από στελέχη-για την κίνησή του να “κατεβάσει” από την κυκλοφορία την τροπολογία για τα ΜΜΕ, που είχε καταθέσει ο κ. Παππάς. Αυτό υποστηρίζουν στελέχη, που γνωρίζουν καλά την κινητικότητα στις γραμμές και μεταξύ των γραμμών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κοινό μυστικό ότι η διάχυτη αμηχανία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τους καναλάρχες κόπασε, όταν έγινε μια κίνηση αποσυμπίεσης από τον πρόεδρο της Βουλής. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η αναμονή της απόφασης του ΣτΕ “φρενάρει” κάθε πρωτοβουλία – εκτός πάντως από την προετοιμασία του ανασχηματισμού.
Τί θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος, ειδικά όταν νιώθει εξαιρετικά πιεσμένος από το πολιτικό κλίμα; Κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για το πότε θα πατήσει το κουμπί και θα αρχίσει να τηλεφωνεί σε όσους έχουν ήδη, αν δεν το ξέρουν, πάρει τον δρόμο για την είσοδο ή την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Όπερ σημαίνει ότι από αυτήν την ώρα μέχρι αύριο, οποιαδήποτε ώρα, μπορεί να γίνει η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου, αφού από την ερχόμενη Τετάρτη και μέχρι την 28η Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο ανασχηματισμός μετατίθεται για την άλλη εβδομάδα, αν και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι λάθος και καθυστερημένη επιλογή, η οποία θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση και θα “ξεχαρβαλώσει” πλήρως την κυβερνητική λειτουργία.
Το πλέον βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πειστεί ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να περιμένει την αξιολόγηση του προγράμματος για το σήμα της επανεκκίνησης.
Θέλει πάση θυσία όχι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, όπως τον κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς οι «53+», αλλά να μηδενίσει το κοντέρ. Αρχικά με τον ανασχηματισμό, ο οποίος, αν δεν του βγει και δεν διαμορφώσει το κλίμα, που ο ίδιος επιδιώκει, τότε θα σκεφτεί πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική για το κλίμα στην Ευρώπη η συνάντηση, που είχε με την Άγγελα Μέρκελ αλλά και τον Φρανσουά Ολάντ. Και οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν στην πραγματικότητα ότι η λύση για το χρέος και την ποσοτική χάλαρωση είναι μια άκρως δύσβατη υπόθεση…