Οικονομία

Μπήκαν οι υπογραφές για την κοινή εταιρεία ΔΕΗ-CMEC

Tο Σύμφωνο προβλέπει τη συνεργασία των δυο εταιρειών για την εξέταση δυνατοτήτων για την από κοινού ανάπτυξη projects στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Έπεσαν οι υπογραφές για το Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας της ΔΕΗ και της κινεζικής εταιρείας CMEC.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε συνάντηση, που είχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ με τον τον πρόεδρο Zhang Chun.

Ειδικότερα, το Σύμφωνο προβλέπει τη συνεργασία των δυο εταιρειών για την εξέταση δυνατοτήτων για την από κοινού ανάπτυξη projects στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Θερμικές και Υδροηλεκτρικές μονάδες και από ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό υφισταμένων μονάδων, καθώς και κάθε άλλου project στο οποίο θα συμφωνήσουν από κοινού η ΔEΗ και η CMEC.

Εξετάστηκε επίσης η πορεία υλοποίησης του «Project Μελίτη». Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση τους για επίσπευση όλων των σχετικών διαδικασιών και συμφώνησαν ότι το project αυτό θα αποτελέσει το «πρότυπο και οδηγό» για τις περαιτέρω συνεργασίες τους. 

Με την ευκαιρία αυτή ο Zhang Chun δήλωσε ότι προτείνει την ίδρυση κοινής εταιρείας με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη των συνεργασιών τους.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι στις προθέσεις της εταιρείας είναι η πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής «Έξυπνων Μετρητών» σε συνεργασία με τη ΔEΗ, για την διάθεση τους στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές.

Ακόμη, τόνισε ότι πολύ σύντομα η CMEC θα ανοίξει Γραφείο της εταιρείας στην Αθήνα. Ο κ. Zhang Chun υπογράμμισε ότι η προωθούμενη συνεργασία βασίζεται στο ισχυρό brand name που διαθέτει η ΔEΗ σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Προσέθεσε δε ότι η CMEC είναι ανοικτή επίσης σε συνεργασίες με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, κάτι που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτάκης καλωσόρισε τις προτάσεις της κινεζικής εταιρείας, τις οποίες θεώρησε θετικές και που γι’ αυτό μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην περαιτέρω συνεργασία των δύο εταιρειών.

Όπως επισήμανε, σε μια φάση ραγδαίων αλλαγών και ανακατατάξεων στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, συμβαδίζουν με τους στόχους της ΔEΗ. Υπογράμμισε δε ότι η μέχρι τώρα ειλικρινής συνεργασία και αλληλοκατανόηση στο φόντο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κίνα, αποτελεί πολύ θετική παρακαταθήκη και εγγύηση για το μέλλον της συνεργασίας των δύο εταιρειών.