Κόσμος

Γαλλία: Εκκενώνεται η “ζούγκλα του Καλαί”

Τεράστιο το ενδιαφέρον από τα διεθνή media, στα διάφορα κέντρα διάσπαρτα ανά τη γαλλική επικράτεια οι πρόσφυγες.

Το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η διαδικασία της εκκένωσης των προσφύγων στη “ζούγκλα του Καλαί”, καθώς οι γαλλικές αρχές προχωρούν στην αποσυμφόρηση της παραγκούπολης που φιλοξενεί 6.000 – 7.000 πρόσφυγες που παρέμεναν για πάνω από 6 μήνες στα σύνορα της Γαλλίας με τη Βρετανία.

Οι πόρτες του χώρου που θα γίνει η διαλογή άνοιξαν μετά τις οκτώ ενώ ο αριθμός όσων περίμεναν στην ουρά είχε μεγαλώσει. Η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι απεσταλμένοι των γαλλικών ΜΜΕ. 

Τη νύχτα προς Δευτέρα είχαν σημειωθεί, όπως και την προηγούμενη, επεισόδια μεταξύ εγκλωβισμένων και των αστυνομικών δυνάμεων. Ομάδα από τον καταυλισμό άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που προβλέπεται να κρατήσει μία εβδομάδα, όσοι μένουν στον καταυλισμό θα προσέλθουν οι ίδιοι για να δώσουν τα στοιχεία τους σε ένα τεράστιο υπόστεγο όπου θα τους χωρίσουν σε οικογένειες, ενήλικες, ασυνόδευτους ανηλίκους και ευάλωτα πρόσωπα, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και ανύπαντρες γυναίκες.

Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε ένα δίκτυο 450 κέντρων υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και -εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει- θα αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.