Ελλάδα

Η αλήθεια για τις ομαδικές απολύσεις

Το μέτρο των ομαδικών απολύσεων έχει τεθεί επί τάπητος, με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- τρόικας. Γράφει για το www.pagenews.gr ο giannis.tassiopoulos@localhost.www.pagenews.gr.

Η τρόικα ζητά να νομοθετηθεί και να ισχύσει αμέσως το μέτρο ενώ η κυβέρνηση αντιστέκεται, αντιπροτείνοτας να εφαρμοστούν πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν ότι γίνεται μία πολύ σκληρή μάχη για να μην περάσει το μέτρο των ομαδικών απολύσεων. Αν δίνει σκληρή μάχη σε αυτό το θέμα, το κάνει για να κερδίσει τις εντυπώσεις και όχι γιατί μέσα από αυτή θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας. 

Για το θέμα αυτό δεν μπορεί να πει την αλήθεια η κυβέρνηση, δεν την αντέχει λόγω της αριστεροφροσύνης της, κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους οι εργοδοτικές οργανώσεις και στρουθοκαμιλίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Και εξηγούμαι για να καταλάβατε τι εννοώ. Οι ομαδικές απολύσεις θα ήταν αδιανόητο να επιβληθούν σε μια εποχή ευμάρειας. Δεν θα έπρεπε να μπουν καν για συζήτηση αν είμαστε στην περίοδο προ του 2010. Δεν θα έπρεπε να συζητηθούν για να χρησιμοποιηθούν ως όπλο κατά των εργαζομένων για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων. 

Τώρα όμως δε μιλάμε για τα κέρδη. Σήμερα είναι αναγκαίο να συζητηθούν οι ομαδικές απολύσεις, ως μέτρο,ως εργαλείο διάσωσης των επιχειρήσεων και κυρίως των θέσεων εργασίας που είναι εφικτό να διασώσουν. Είναι επιτακτική ανάγκη στις σημερινές συνθήκες και κάτω υπό προϋποθέσεις να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που π.χ έχουν 100 εργαζόμενους και για να σώσουν τις 70 θέσεις εργασίας θα πρέπει να μπορούν κάνουν 30 απολύσεις. Όσοι τώρα λένε “όχι”στις ομαδικές απολύσεις πρέπει να μας απαντήσουν, αν προτιμούν να κλείσει μια επιχείρηση και να χαθούν όλες οι θέσεις εργασίας που έχει δημιουργήσει ή να μείνει ανοιχτή και να διασώσει όσες θέσεις εργασίας μπορεί να αντέξει κάτω από τις σημερινές συνθήκες. 

Στο ερώτημα αυτό δεν μπορούν να υπάρξουν απαντήσεις που έχουν αναφορές σε άλλες εποχές. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές και αποδεκτές απαντήσεις που στην ουσία θα αυξήσουν την ανεργία και δεν προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Εκτός αν τους θέλουμε όλους άνεργους και διαμαρτυρόμενους στις πλατείες και στους δρόμους. Αν αυτό θέλουν να το πουν καθαρά χωρίς να σκίζουν τα ρούχα τους για τη προστασία των εργαζομένων.