Πολιτική

“Σπάει” στα δύο με πρόταση Τσίπρα η Πολιτική Γραμματεία

Τα δύο όργανα, Πολιτικό Συμβούλιο και Εκτελεστικό Συμβούλιο, θα λειτουργούν ξεχωριστά. Δυστοκία στο Μαξίμου. Απανωτές συσκέψεις με τους εκπροσώπους των τάσεων για τη σύνθεση της Επιτροπής. Στα σκαριά ο ανασχηματισμός, κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα.

«Σπάει» σε δύο όργανα η 29μελής (27 μέλη, συν γραμματέας και πρόεδρος) η Πολιτική Γραμματεία στην νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πολιτικό και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, τα οποία θα λειτουργούν ξεχωριστά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.pagenews.gr, το πρώτο θα αποτελείται από 11 μέλη, κυρίως υπουργούς και θα συνεδριάζει κάθε Δευτέρα. nnnnΤο δεύτερο θα αποτελείται από 16 μέλη και θα ασχολείται με οργανωτικά θέματα, ενώ θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Το «σπάσιμο» είναι πρόταση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. 

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται το www.pagenews.gr, χθες, Σάββατο οι συσκέψεις έδιναν και έπαιρναν στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει τη σημερινής εκλογικής διαδικασίας, που έχει προκαλέσει ισχυρέςnσεισμικές δονήσεις στο κόμμα. 

Στην ΗρώδουnΑττικού επικρατεί μεγάλη δυστοκία… Στις συσκέψεις του περασμένου Σαββάτου με τουςnεκπροσώπους των τάσεων επί τάπητος βρέθηκαν οι απόψεις για τη σύνθεση της γραμματείας. 

Ο πρωθυπουργόςnπιάνει από σήμερα το ανακάτεμα της… τράπουλας, ξεκινώντας από τις εσωκομματικέςnαλλαγές, για να καταλήξει στις ενδοκυβερνητικές.nnnΑπό ταnαποτελέσματα της Κυριακής θα φανούν πολλά για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπραnόσον αφορά στον ανασχηματισμό. 

Όπως πρώτοnσας είχε πληροφορήσει το www.pagenews.gr, γραμματέας του κόμματος θα επανεκλεγεί οnΠαναγιώτης Ρήγας, ύστερα από προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού. Οιnπληροφορίες λένε ότι παρότι ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε σοβαρά την πρόταση ναnπροωθήσει στην Κουμουνδούρου ισχυρό πολιτικό στέλεχος, τελικά εκτίμησε ότι το ενωτικόnπροφίλ του κ. Ρήγα σε αυτήν την φάση αποτελεί εγγύηση για την ομαλή πορεία. 

Oιnπληροφορίες τονίζουν δε ότι ο πρωθυπουργός nθα επιμείνει στην αξιοποίηση κυβερνητικών στελεχών στη νέα ΠολιτικήnΓραμματεία, δίνοντας σαφείς απαντήσεις σε όσους υπουργούς του δήλωναν δημοσίωςnότι προτιμούν την κυβερνητική θέση αντί την κομματική. 

Λέγεται ότι η ενόχλησηnήταν μεγάλη για τον πρωθυπουργό, αλλά προσπάθησε να προετοιμάσει ένα «κρύοnπιάτο» για απάντηση αντί να λειτουργήσει εν βρασμώ. nnnn

Ποιά είναιnλοιπόν τώρα τα νέα δεδομένα; Ότι στη νέα Πολιτική Γραμματεία θα προωθηθούν μεnαπόφαση του κ. Τσίπρα και εκτός απροόπτου τους κκ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος,nΦίλης, Σκουρλέτης, Παππάς, Φλαμπουράρης κα., ενώ ανάμεσα στους υποψηφίους θαnείναι και νυν στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας.nnnn 

Από αύριο,nΔευτέρα ξεκινάει μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότιnμέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όπου αναμένεται η τελική απόφαση του ΣτΕ για τηnσυνταγματικότητα του νόμου Παππά, οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Τσίπρας θα έχειnήδη προχωρήσει στον ανασχηματισμό με διαδικασίες εξπρές. 

Το γεγονός ότι ο ίδιοςnέχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, όπως η Όλγα Γεροβασίληnπροανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή, οφείλεται στο βαρύ κλίμα, που εισέπραξεnστις Βρυξέλλες με την απροθυμία των Ευρωπαίων ηγετών να βάλουν πλάτη στιςnδιαπραγματεύσεις για επίλυση του «καυτού» ζητήματος του χρέους, τώρα και όχιnαπό το 2018, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές. 

Ο κ. Τσίπραςnδεν έλαβε καμία δέσμευση στις διαδοχικές του συναντήσεις με την Άγγελα Μέρκελnκαι τον Φρανσουά Ολάντ, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η δεύτερη αξιολόγηση δενnπρόκειται να τερματίσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων, πράγμα ιδιαίτεραnεπικίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Ποιούς θαnαφορά καταρχάς ο ανασχηματισμός; Ανασχηματισμός χωρίς αλλαγές στο οικονομικόnεπιτελείο, ειδικά στην “καυτή” φάση της κρίσης, δεν γίνεται. Είναι τοn«αξίωμα», που συνήθως συνοδεύει τις σκέψεις του εκάστοτε πρωθυπουργού. nnnn

Οιnπληροφορίες βέβαια εκτιμούν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει στην θέση του,nόπως και ο κ. Χουλιαράκης, όχι όμως απαραίτητα και ο Γιώργος Σταθάκης. Η προςnαναδόμηση υπουργοί είναι αρκετοί και σε διάφορα υπουργεία. Ερωτηματικόnπαραμένει για το αν ο πρωθυπουργός θα κάνει αλλαγές στο Υγείας, όπου ο κ.nΞανθός και ο κ. Πολάκης “έσκισαν” με τα ποσοστά τους στην ΚεντρικήnΕπιτροπή. 

Είναι πάντωςnπιθανό αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας να τολμήσει να αξιοποιήσει εξωκοινοβουλευτικάnστελέχη, όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης, στελέχη που επίσης δίνουν νόημα στα τηςnδιεύρυνσης, όπως ο Φώτης Κουβέλης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και άλλαnστελέχη το όνομα των οποίων δεν έχει ακουστεί μέχρι αυτήν την ώρα. 

“Βουτιά”nστα νέα πρόσωπα, για να τα αναδείξει στην πρώτη γραμμή, είναι επίσης απόφασηnτου πρωθυπουργού. Για παράδειγμα, κάποιοι προβλέπουν ότι ο Τζανακόπουλος θαnαναλάβει κυβερνητικό ρόλο, όπως και αρκετοί νεαροί βουλευτές, οι οποίοι θέλουνnτο κόμμα τους να γίνει ισχυρό και να απελευθερωθεί από τη νοοτροπία του 4%…nΦωτεινή Βάκη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Δ. Μπάρκας κ.α. είναι από τους νέουςnβουλευτές, που ακούγονται ευρύτερα, μαζί με τους κ.κ. Φάμελλο, Μαντά κα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο