Το ανακάτεμα της… τράπουλας «πιάνει» από σήμερα ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας από τις εσωκομματικές αλλαγές, για να καταλήξει στις ενδοκυβερνητικές.
Στόχος του για τη σημερινή εκλογική διαδικασία είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πόλου, με 21-22 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τα προβεβλημένα εξ’ αυτών στην πρώτη γραμμή. Από τα αποτελέσματα της Κυριακής θα φανούν πολλά για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά στον ανασχηματισμό.
Όπως πρώτο σας είχε πληροφορήσει το www.pagenews.gr, γραμματέας του κόμματος θα επανεκλεγεί ο Παναγιώτης Ρήγας, ύστερα από προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες λένε ότι παρότι ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε σοβαρά την πρόταση να προωθήσει στην Κουμουνδούρου ισχυρό πολιτικό στέλεχος, τελικά εκτίμησε ότι το ενωτικό προφίλ του κ. Ρήγα σε αυτήν την φάση αποτελεί εγγύηση για την ομαλή πορεία.
Oι πληροφορίες τονίζουν δε ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην αξιοποίηση κυβερνητικών στελεχών στη νέα Πολιτική Γραμματεία, δίνοντας σαφείς απαντήσεις σε όσους υπουργούς του δήλωναν δημοσίως ότι προτιμούν την κυβερνητική θέση αντί την κομματική. Λέγεται ότι η ενόχληση ήταν μεγάλη για τον πρωθυπουργό, αλλά προσπάθησε να προετοιμάσει ένα «κρύο πιάτο» για απάντηση αντί να λειτουργήσει εν βρασμώ.
Ποιά είναι λοιπόν τώρα τα νέα δεδομένα; Ότι στη νέα Πολιτική Γραμματεία θα προωθηθούν με απόφαση του κ. Τσίπρα και εκτός απροόπτου τους κκ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Παππάς, Φλαμπουράρης κα., ενηώ ανάμεσα στους υποψηφίους θα είναι και νυν στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας.
Από αύριο, Δευτέρα ξεκινάει μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όπου αναμένεται η τελική απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Τσίπρας θα έχει ήδη προχωρήσει στον ανασχηματισμό με διαδικασίες εξπρές.nnnnΤο γεγονός ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, όπως η Όλγα Γεροβασίλη προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή, οφείλεται στο βαρύ κλίμα, που εισέπραξε στις Βρυξέλλες με την απροθυμία των Ευρωπαίων ηγετών να βάλουν πλάτη στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του «καυτού» ζητήματος του χρέους, τώρα και όχι από το 2018, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας δεν έλαβε καμία δέσμευση στις διαδοχικές του συναντήσεις με την Άγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να τερματίσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ποιούς θα αφορά καταρχάς ο ανασχηματισμός; Ανασχηματισμόςnχωρίς αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, ειδικά στην “καυτή” φάση τηςnκρίσης, δεν γίνεται. Είναι το «αξίωμα», που συνήθως συνοδεύει τις σκέψεις τουnεκάστοτε πρωθυπουργού.
Οι πληροφορίες βέβαια εκτιμούν ότι ο ΕυκλείδηςnΤσακαλώτος παραμένει στην θέση του, όπως και ο κ. Χουλιαράκης, όχι όμωςnαπαραίτητα και ο Γιώργος Σταθάκης. Η προς αναδόμηση υπουργοί είναι αρκετοί καιnσε διάφορα υπουργεία.nnΕρωτηματικό παραμένει για το αν ο πρωθυπουργός θα κάνειnαλλαγές στο Υγείας, όπου ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης “έσκισαν” με ταnποσοστά τους στην Κεντρική Επιτροπή.
Θέμα υπάρχει και για πιθανές αλλαγές, πουnθα ξεκινούν από το Μέγαρο Μαξίμου και θα προσδιορίζουν την δομή τουnκυβερνητικού σχήματος, μέχρι τον τελευταίο Γενικό Γραμματέα.
Είναι πάντωςnπιθανό αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας να τολμήσει να αξιοποιήσει εξωκοινοβουλευτικάnστελέχη, όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης, στελέχη που επίσης δίνουν νόημα στα τηςnδιεύρυνσης, όπως ο Φώτης Κουβέλης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και άλλαnστελέχη το όνομα των οποίων δεν έχει ακουστεί μέχρι αυτήν την ώρα.
“Βουτιά” στα νέα πρόσωπα, για να τα αναδείξει στην πρώτη γραμμή,nείναι επίσης απόφαση του πρωθυπουργού.nnΓια παράδειγμα, κάποιοι προβλέπουν ότι ο Τζανακόπουλος θαnαναλάβει κυβερνητικό ρόλο, όπως και αρκετοί νεαροί βουλευτές, οι οποίοι θέλουνnτο κόμμα τους να γίνει ισχυρό και να απελευθερωθεί από τη νοοτροπία του 4%…nΦωτεινή Βάκη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Δ. Μπάρκας κ.α. είναι από τους νέουςnβουλευτές, που ακούγονται ευρύτερα, μαζί με τους κ.κ. Φάμελλο, Μαντά κα.