Πολιτική

Ανακατεύει την τράπουλα ο Τσίπρας: Ο Σκουρλέτης εκτός Πολιτικού Συμβουλίου

Επιβεβαιώνει τα του δομικού ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός. Θέτει εκτός Πολιτικού Συμβουλίου τον Σκουρλέτη, δίνει σήμα για αλλαγές στο υπουργείο Ενέργειας. Αναβαθμίζονται Τζανακόπουλος και Δούρου.

Τα πρώτα δείγματα του δομικού ανασχηματισμού, που θα ακολουθήσει τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδέχεται να προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του www.pagenews.gr, της τελικής απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Νίκου Παππά την ερχόμενη Τετάρτη, έδωσε ο πρωθυπουργός με την απόφασή του να μην προτείνει για το Πολιτικό Συμβούλιο της Πολιτικής Γραμματείας τον Πάνο Σκουρλέτη. 

Όπως πληροφορείται το www.pagenews.gr, στο Μαξίμου επικρατεί μεγάλος αναβρασμός για τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα ενόψει του ανασχηματισμού και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, ενώ το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας δεν θα συμμετάσχει στην στελέχωση της Πολιτικής Γραμματείας, αν και βρέθηκε στην πρώτες θέσεις στη σταυροδοσία του Συνεδρίου, εγείρει ερωτηματικά για το μέλλονη του ίδιου στην κυβέρνηση. 

Η περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τον κ. Τσίπρα. Ο υπουργός Ενέργειας προκρίθηκε στην έκτη θέση και λίγες μέρες ύστερα από την ωμή παραδοχή ότι τα νούμερα του προγράμματος δεν βγαίνουν-προκαλώντας την έντονη αντίδραση και την παρέμβαση του πρωθυπουργού-επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό”. 

Σημειώνεται δε πως στις επίμαχες διαβουλεύσεις με τους Αζέρους για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ ο κ. Σκουρλέτης αντικαταστάθηκε από διαπραγματευτική ομάδα, την οποία επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ώστε το deal να “κλειδώσει” και να μην “σέρνεται” επ’ αόριστον. Με την απομάκρυνση μάλιστα του υπουργού, βρέθηκε η χρυσή τομή στα παζάρια των δύο πλευρών. 

Αναφορικά με το Πολιτικό Συμβούλιο φέρονται να αναβαθμίζονται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Ρένα Δούρου.

Ειδικότερα, για το Πολιτικό Συμβούλιο έχουν προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα εξης 11 πρόσωπα: Νίκος Φίλης, Νικος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ράνια Σβίγγου, Γιάννης Μπαλάφας, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς. Προστέθηκαν ύστερα από εισήγηση άλλων και εγκρίθηκαν η Τασία Χριστοδουλόπουλου και η Φωτεινή Βάκη.