Υγεία

Π.Ο.Υ: Όσοι δεν βρίσκουν σεξουαλικό σύντροφο, έχουν πρόβλημα

Πολλοί οι επικριτές των νέων οδηγιών του Οργανισμού.

Μια μορφή αναπηρίας διαθέτουν όσοι δεν μπορούν να βρουν ερωτικό σύντροφο, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που αναμένεται να ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Οι άνθρωποι που δεν κάνουν σεξ ή δεν αγωνίζονται να βρουν έναν σύντροφο προκειμένου να αποκτήσουν απογόνους, θα θεωρούνται πλέον “άτομα με ειδικές ανάγκες”, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα ανακοινωθούν από τον διεθνή οργανισμό. 

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Express”, μέχρι τώρα, η υπογονιμότητα – η αποτυχία δηλαδή επίτευξης εγκυμοσύνης επί 12 μήνες ή και περισσότερο κάνοντας τακτικά σεξ χωρίς προφύλαξη – δεν θεωρείται αναπηρία. 

Τώρα όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχωρά σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση. Με τις νέες οδηγίες που αναμένεται να εκδώσει, ένα άτομο που δεν θα μπορεί να βρει ερωτικό σύντροφο για να αποκτήσει παιδιά, τώρα θα χαρακτηρίζεται ως “ανάπηρο”. 

Σύμφωνα όμως με τον ΠΟΥ, οι αλλαγές αυτές θα δίνουν σε κάθε άτομο το δικαίωμα της αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις νέες οδηγίες, τα άτομα που είναι ετεροφυλόφιλα – άνδρες και γυναίκες- όπως και τα ομοφυλόφιλα που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, θα έχουν την ίδια προτεραιότητα με τα ζευγάρια που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να τεκνοποιήσουν (αφού αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα).

Για τους επικριτές των νέων οδηγιών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, πρόκειται για μία “παράλογη ανοησία” υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο διεθνής οργανισμός έβαλε πάνω απ΄όλα τα κοινωνικά θέματα σε βάρος των θεμάτων υγείας. 

Από την πλευρά του, ο Γκάρεθ Τζόνσον, Βρετανός βουλευτής και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής σε θέματα γονιμότητας, που γνώρισε την πατρότητα με την βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης δήλωσε: «Είμαι γενικά ένθερμος υποστηρικτής της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όμως ποτέ δεν είδα το θέμα της υπογονιμότητας ως αναπηρία ή μία ασθένεια αλλά ως ένα ιατρικό ζήτημα».

Αντιθέτως, ο καθηγητής Ντέβιντ Ανταμσον, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που συνέταξε τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ θεωρεί ότι είναι μία “μεγάλη ευκαιρία” γι’ αυτούς που είναι μόνοι τους και τους γκέι.