Πολιτική

Τσίπρας: Το σχέδιο για δραχμή ήταν σχέδιο Σόιμπλε

"Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Απαντήσεις για τα περί δραχμής, την πτώση της δημοτικότητας του, αλλά και το προσφυγικό, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 και την Καρολίν ντε Καμαρέ.

“Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά.

Τότε ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να συγκρίνει ανάμεσα στη δική μας θητεία που θα έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση, και τα 4-5 χρόνια πριν, όταν τα συστημικά κόμματα μάς οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και στην έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27%, για δε τους νέους πάνω από το 50%, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε:

“Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε μέχρι το 2019 συνθήκες ομαλότητας, να δοθεί τέλος στην αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη και μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του”.

Σε άλλο ερώτημα για το κατά πόσο θεωρεί ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι επαρκής, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι μια δύσκολη συμφωνία, αλλά απαραίτητη. Υποστήριξε ότι η αποτελεσματικότητα μιας συμφωνίας κρίνεται σε πολλά επίπεδα και πρώτ’ απ’ όλα στις μειώσεις των θανάτων στο Αιγαίο, θέμα για το οποίο η εν λόγω συμφωνία έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική.

Στην Ελλάδα, προσέθεσε, κάνουμε τα πάντα και ο λαός συνεχίζει να κάνει τα πάντα, για να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη. Και αυτό το είδαμε μέσα στην κρίση, είδαμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, είδαμε ότι η ευρωζώνη δεν διαλύθηκε, ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν αποχώρησαν η μία μετά την άλλη. Η Ελλάδα ανέδειξε τις αξίες της αλληλεγγύης και, αυτή τη στιγμή, είναι μια χώρα που περιορίζει τις ανεξέλεγκτες εισροές και την κυκλοφορία των διακινητών στο εσωτερικό της Ευρώπης. Αλλά, πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι το θέμα της μετεγκατάστασης είναι υπαρξιακό θέμα για την Ένωση. Διότι εάν μετατραπεί σε μια Ένωση όπου το κάθε κράτος κάνει αυτό που θέλει, χωρίς την ίση διανομή ευθυνών και αλληλεγγύης, τότε η ΕΕ θα είναι μια ένωση χωρίς προοπτικές και υποστήριξε τη λήψη κυρώσεων στον προϋπολογισμό των προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής για τα κράτη-μέλη που αρνούνται να μοιρασθούν τα βάρη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το Brexit, χαρακτηρίζοντάς το ως σήμα κινδύνου που “πρέπει να ξυπνήσει τους υπνοβάτες”. “Πρέπει να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις και γρήγορα” υπογράμμισε.

Σε ένα τελευταίο ερώτημα σχετικά με τις εκμυστηρεύσεις του Φρανσουά Ολάντ και το τηλεφώνημα Πούτιν και την εκτύπωση δραχμών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

“Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε, κυρίως χάρη στη δυνατότητα της συνεργασίας των προοδευτικών κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταφέραμε επίσης, να πείσουμε την Άγγελα Μέρκελ να μην το προχωρήσει” και καταλήγοντας υπογράμμισε:

“Με έναν απόλυτο τρόπο θα ήθελα να πω ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο